Ook in Duitsland worden recordhoge suikerbietenopbrengsten behaald. De fabrieken van Südzucker moeten nog een kwart tot 20% van de bieten verwerken. Naar verwachting duurt de campagne tot eind januari. De oogst is nagenoeg afgerond, al maakt nat weer dat niet gemakkelijk.
In de week voor Kerst moest nog een zeer klein gedeelte van de suikerbieten worden gerooid in het zuiden en midden van Duitsland. In de regio rondom Hannover moest de bietenfabriek in Lage nog 3% van de bieten ontvangen. Langs de Nederlandse en Belgische grens moest nog 1% worden geoogst.
Lange campagne
Tijdens de voorgaande campagne was de oogst eind december nagenoeg afgerond. Dat is dit jaar nog lang niet het geval; 20% tot bijna 25% van alle bieten moet nog worden verwerkt. De grootste hoeveelheid ligt inmiddels in opslag. De fabriek in Zeitz (Saksen-Anhalt, Duitsland) draait nog op volle toeren, zegt een woordvoerder tegen nieuwsmedium MDR. Naar verwachting is de campagne 20 januari afgerond.
"De bietenopbrengst is de hoogste ooit, die de fabriek in Zeitz heeft meegemaakt", zegt Frank Rösler van Südzucker. "Ook het gemiddelde suikergehalte stemt ruim tevreden. Gooit de langdurige regen en vorst geen roet in het eten, dan loopt de campagne eind januari af." Het was voor het laatst in 2014 dat de campagne zo lang duurde.
Natte herfst
In noordwesten en noorden van Duitsland verloopt de oogst minder spoedig. In Nedersaksen is het al de gehele herfst extreem nat. Bieten rooien is een gevecht en tarwe inzaaien is onmogelijk. In Nederland moest aan de start van week 52 nog 3% van het areaal worden gerooid. Dit restant is in 2017 niet volledig geoogst. Ook in 2018 moeten nog bieten worden gerooid en loopt de campagne door tot in februari.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10877075/duitse-fabrieken-verwerken-bietenrecord][/url]