Cosun meldt donderdag 11 januari dat inmiddels 80% van de bieten verwerkt is. Daarmee is het einde van de bietencampagne voorzien op 7 februari (Dinteloord) en 10 februari (Viervlaten).
Het suikergehalte is in de afgelopen campagneweek teruggelopen naar gemiddeld 16,4%. Cosun meldt dat het gemiddelde suikergehalte tot op heden is gedaald naar 16,8%. In de zestiende campagneweek kwam dit gehalte nog uit op 16,6%. De organisatie verwacht dat het suikergehalte over de gehele campagneperiode tussen de 16,6% en 16,7% zal uitkomen.
Tarrapercentages
Het tarrapercentage bleef in de zeventiende campagneweek steken op 13,5%. Dat is vergelijkbaar met de week daarvoor. Uit de regionale cijfers van Cosun blijkt dat het tarracijfer alleen in Midden-Brabant (klei), Friesland (klei), Bommelerwaard/Betuwe, Kop van Zuid-Holland en Zuidelijk Flevoland boven de 17% uitkomt.
Tot op heden scoort met name Bommelerwaard/Betuwe een hoog tarrapercentage: 16,6%. De enige locatie die daar nog enigzins bij in de buurt komt is Friesland (klei), met een gemiddelde percentage van 15%.
Bestelling bietenzaad afgerond
Cosun meldt dat de bietenzaadbestelling is afgerond. Bietentelers moesten uiterlijk 5 januari hun bestelling doorgeven. Het blijkt dat de bietencysteaaltjesresistente rassen (qua segment) naar 46% is gegroeid. Het rhizoctoniasegment staat tweede met 34%. De overige 20% zijn rassen met resistentie tegen rhizomanie.
Bietentelers hebben nog wel de mogelijkheid om bijbestellingen te doen, maar die worden pas later uitgeleverd. De kosten hiervoor bedragen €5 per eenheid in de bestelling.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10877196/bietencampagne-bijna-ten-einde][/url]
Je laatste opmerking wil ik graag op reageren.
Ik ben het volkomen met je eens.
Zeer opvallend is dat men veel bestuurders met een LTO verleden benoemd. Het valt mij op dat er veel in de "eigen/bekende wereld" een persoon voorgedragen wordt.
Het mag best zo zijn dat er LTO bloed in zit maar beperk dit. De voorzitter van de Raad van Toezicht is LTO actief, zeer actief zeker gezien zijn columns.
In raad van bestuur zit een LTO bestuurder die nooit in het bestuur had mogen komen. Veel weerstand tijdens en na zijn benoeming een paar jaar geleden.
In Flevoland is een oud LTO voorzitter in de ledenraad gekomen. Zeer discutabel was dit verkiezingsproces. De vergadering werd toen door de voorzitter monddood gemaakt.
Vragen stellers die dit niet pikte zijn later benaderd om te zwijgen.
De uitslag was alle reden om de persoon terug te laten treden, maar hij moest het worden van hogere hand. Onbegrijpelijk dat de persoon zelf niet heeft besloten om af te zien van zitting in de ledenraad.
Dit is maar een paar voorbeelden, er zijn er meerdere hoor ik zo van diverse collega's.
Ik zou graag een bietenteler 40-45 jaar in het bestuur zien. Een persoon zonder LTO verleden (nog beter geen lid) ondernemend, praktiserend boer met een academische opleiding. Mondig, goed communicerend en echt staat voor de telers. Iemand die kritisch durft te zijn en het gedachtegoed van Cosun goed kan vertegenwoordigen maar de belangen van de telers voorop stelt. Iemand die trots is op zijn sector en staat voor zijn collega s. Samen iemand van ons.
Zeg niet "ze zijn er niet of ze willen niet, onzin, ze zijn er wel en willen ook, enkel dragen ze zich zelf niet voor. Dit soort personen moet je benaderen.
Maar je moet om je heen kijken verder dan je eigen straat/buurt/dorp.
Weet je iemand ?
Benader hem en vraag hem of hijzelf of jij een aanmelding kan doen bij het proces van een bestuurder raad van bestuur.
Er komt nu een plek vrij, dus NU is het moment daar.