Rapport van Rabobank

Uiteenvallen NAFTA biedt kansen voor Nederland

25 Januari 2018 - Bart-Jan van Zandwijk

Het wijzigen van de huidige NAFTA (de vrijhandelsovereenkomst tussen de Verenigde Staten, Canada en Mexico) zal exporteurs uit Nederland juist voordelen opleveren. Dat melden economen van Rabobank op 25 januari in een studie over de gevolgen van het eventueel uiteenvallen of afslanken van de NAFTA.

Canada, Mexico en de Verenigde Staten (VS) zijn bezig met heronderhandelingen van de NAFTA. De positie van de VS zal waarschijnlijk veranderen. Wat gebeurt er als de VS zich (gedeeltelijk) uit de NAFTA terugtrekt?

Canada en Mexico richten zich meer op Nederland

Voordeel voor Nederlandse exporteurs
Rabobank verwacht dat Nederlandse exporteurs hun voordeel kunnen halen uit het uiteenvallen van de NAFTA. Dit maakt namelijk dat de VS een minder interessante handelspartner wordt voor Mexico en Canada. Daardoor zullen zij zich gaan richten op andere markten, zoals de Europese Unie (EU). Wegens de aard van de handelsverdragen met de EU, verwacht Rabobank dat de handel in goederen juist extra kansen biedt voor Nederlandse ondernemers.

Hugo Erken, medewerker Research bij Rabobank: "In het geval dat de VS de NAFTA verlaat, laten laten berekeningen zien dat de export de komende 7 jaar 0,9% hoger zal uitvallen. Er wordt daarbij een piek verwacht in 2019, waarbij de exportwaarde €1,5 miljard hoger zal liggen. De groei van ons Bruto Binnenlands Product (BPP) zou vervolgens in 2019 0,4% hoger uitkomen. Dit is ongeveer €3 miljard aan extra welvaart."

Landbouwmachines en kunstmest
Vanuit Nederland worden momenteel veel landbouwmachines naar de Mexico en Canada geëxporteerd. Daarnaast koopt Mexico ook veel Nederlandse machines voor de voedingsverwerking. In 2016 exporteerde Nederland veel geraffineerde aardolieproducten naar Mexico en Canada.

Daarnaast heeft Nederland vanuit de chemische industrie veel medicatie verkocht aan Mexico. Ook importeerde het land veel kunstmest vanuit Nederland.

Profiteren van de CETA
Sinds de CETA, het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada, vorig jaar september in werking is getreden, zal de food- en agrisector profiteren van de mogelijke toename van de export. Ook het handelsverdrag tussen de EU en Mexico kan nieuwe kansen bieden, bijvoorbeeld voor de export van vlees en bestrijdingsmiddelen.

Echter, er zijn ook risico’s, zo meldt Rabobank. Het uiteenvallen van de NAFTA kan leiden tot turbulentie op de financiële markten. Dit kan de Nederlandse investerings- en beleggingsbelangen aantasten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Liquiditeit blijft uitdaging op melkveebedrijf

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden