Cijfers Europese Unie

Duurzame energie populairder dan kolen

8 Februari 2018 - Anne Jan Doorn

Voor het eerst is in de Europese Unie (EU) meer energie gewonnen uit duurzame energiebronnen dan uit kolen. Nederland was een van de landen waarin de energieproductie door windmolens in 2017 het hardst steeg. Dat staat in een rapport van Agora Energiewende en Sanbag.

In 2017 is er in de EU 12% meer duurzame energie opgewekt dan in 2016. Ten opzichte van 2010 is het aandeel hernieuwbare energie (windenergie, zonne-energie, waterkracht en biomassa) in de totale productie verdubbeld. Het aandeel zonne-energie in de EU bleef verrassend laag en kwam uit op 14%.

Windenergie neemt toe
Windenergie liet in 2017 de grootste stijging zien (+19%) in de EU. Nederland was een van de landen waarbij het aandeel opgewekte energie uit wind het hardst steeg. Dat is te wijten aan de hoeveelheid investeringen in windenergie en de goede windcondities van het afgelopen jaar.

In Nederland is het beeld vergelijkbaar met dat van de EU. De productie van wind en zonne-energie laat stijgingen zien, terwijl de energieproductie uit kolen met 5% is afgenomen. 

(Tekst gaat verder onder de tabel)

Jaar Kolen Overig fossiel Gas Nucleair  Zon Wind Biomassa
2017 26% 6% 49% 3% 2% 9% 4%
2016 31% 7% 46% 3% 1% 7% 4%


*De bovenstaande tabel geeft de energieproductie in Nederland weer.

Aandeel elektriciteitsproductie
Het aandeel duurzame energie in de totale productie is met 2% toegenomen: van 29,8% (2016) tot 30% (2017). Dat dit niet harder is gestegen, komt doordat niet alle duurzame energieproducties een groei lieten zien. Waterkrachtenergie verminderde juist en biomassa-energie steeg met slechts 3%. Gas (19,7%), kolen (20,6%) en nucleaire energie (25,6%) hebben gezamenlijk nog steeds de grootste inbreng in de totale energieopwekking.

Voorlopende landen
Landen als Duitsland en het Verenigd Koninkrijk (VK) nemen met ongeveer 50% het grootste aandeel van de toegenomen duurzame energieproductie op zich. In Denemarken loopt men voorop. Daar kwam in 2017 74% van de elektriciteit uit duurzame bronnen.

In Nederland lopen we daar ver op achter. Hier bestaat circa 15% van de productie uit hernieuwbare energie. We staan daarmee op de vijftiende plek en dulden landen als Duitsland, België en de VK voor ons.

Kolen
Wel is Nederland voorloper in de uitfasering van het gebruik van energie uit kolen. De energieproductie uit kolen in de EU daalde met 7%. Dat er nu meer duurzame energie geproduceerd is, is flinke vooruitgang. Dit omdat 5 jaar geleden kolen 2 keer zo vaak gebruikt werden voor energieopwekking. Agora verwacht dat de energieopwekking uit kolen blijft dalen.

De totale elektriciteitsvraag nam in de EU met 0,7% toe. Daarmee is de vraag voor het derde jaar op rij gestegen. Klik hier voor het volledige rapport van Agora Energiewende en Sanbag.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden