In Flevoland en Brabant

Eerste uien en bieten de grond in

28 Februari 2018

In Flevoland zijn dinsdag 27 februari de eerste uien gezaaid. Het IRS heeft in West-Brabant reeds suikerbieten gezaaid. Ondanks de flinke vorst ligt de grond er mooi bij en ging het zaaien prima. Het IRS raadt bietentelers echter niet aan om nu massaal te beginnen met zaaien.

Voornamelijk in het zuidwesten van het land zijn afgelopen week behoorlijk wat tweedejaars plantuien de grond ingegaan. In Flevoland zijn ondertussen ook uien gezaaid. Akkerbouwer Peter Cuelenaere zaaide dinsdag 27 februari zijn uien. Hij was misschien wel de eerste in Nederland. "Dit is nu de vierde keer dat ik over de vorst mijn uien zaai", legt hij uit. "De voorgaande jaren heeft het steeds goed uitgepakt. De datum is geen primeur voor mij persoonlijk. In het verleden heb ik weleens op 16 februari gezaaid, zonder nadelige gevolgen voor het gewas."

Op mijn grond is vroeg zaaien geen probleem

Cuelenaere kopegde zijn zware kleigrond afgelopen week 2 keer over de vorst. Het land lag er vervolgens prachtig bij. "Mijn grond kan in het voorjaar behoorlijk plakken, waardoor je er niet tijdig op kan komen om het te bewerken en zaaien. Na 2 bewerkingen had ik een mooi zaaibed om in te zaaien. Op lichte grond zou het niet gaan, maar op mijn bedrijf is het geen probleem."

De akkerbouwer zaaide het ras Dormo van Hazera. "Het vroege zaaimoment is niet zozeer bedoeld om de oogst te vervroegen, maar vooral om het aantal groeidagen te verlengen. Dat levert meer opbrengst op", legt hij uit. "Misschien krijg je over 2 of 3 weken weer een kans, maar dat is een gok nemen. Daarom kies ik ervoor om nu te zaaien."

Suikerbieten proefveld
Onderzoeksinstituut IRS zaaide maandag 26 februari het eerste proefveld met suikerbieten op een perceel zandgrond in West-Brabant. Er werd vroeg gezaaid om de schietergevoeligheid van rassen te kunnen beoordelen. Het IRS raadt echter aan om niet voor 10 maart te zaaien. De huidige vorst heeft vooral een positief effect op de bodem, het opruimen van aardappelopslag en groenbemester. Ook kan zonder structuurschade Betacal worden uitgereden.

(Tekst gaat verder onder de tweet)

Peen gezaaid
Afgelopen week werd in Limburg ook al op verschillende percelen vroege peen gezaaid. Na zonnig en droog weer was de zandgrond voldoende opgedroogd om te bewerken en in te zaaien.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox