Vragen aan Harm Jan Schipper

'Fiscaal voordeel door tijdige asbestsanering'

1 Maart 2018 - Anne Jan Doorn - 1 reactie

Vorige week meldde Accon avm dat boeren asbestsanering vaak te lang uitstellen. Harm Jan Schipper, senior agrarisch adviseur bij Accon avm, legt uit waarom. "De agenda van de bouwbedrijven raakt vol."

Volgens Accon avm is het gunstig om nu actie te ondernemen, vanwege het asbestverbod in 2024. Wat houdt dat precies in?
"Het asbestverbod betekent dat er in 2024 helemaal geen asbest meer aanwezig mag zijn op bedrijven. Dit proces is ongeveer 30 jaar geleden begonnen, vanwege de verschillende gezondheidsrisico's. Voor veel boeren zal het als een verplichte investering voelen, waarvan ze vinden dat zij er niet voor op hoeven te draaien."

In datzelfde bericht kwam ook naar voren dat asbestsanering te lang wordt uitgesteld. Waarom is dat?
"Voor veel boeren lijkt 2024 ver weg. De sanering van asbest levert veelal geen rendement op en is enkel een grote kostenpost. De kosten liggen al gauw tussen de €50.000 en €200.000 per bedrijf. Dat maakt het een grote hindernis. Ook zijn er veel boeren die wel begonnen zijn met de sanering, maar het laatste stukje blijven uitstellen. Een andere groep spaart nog even door en is van plan om de gehele stal en/of werktuigberging in 1 keer te vervangen."

Agenda van bouwbedrijven raakt vol

Als boeren toch wachten, hoe duur komt dat ze dan te staan?
"De premie van de verzekeringen loopt op bij de bedrijven die nog asbestdaken hebben. Ook de bouwbedrijven gaan steeds meer vragen naar asbestsanering. Dit heeft alles te maken met de groeiende economie. Daarnaast raakt ook de agenda van de bouwbedrijven vol."

Er valt ook fiscaal voordeel te behalen met tijdige asbestsanering. Hoe zit dat precies?
"Een verbetering van het pand moet op de balans gezet worden. De afschrijving op die verbetering moet over 20 jaar uitgesmeerd worden. Er moet echter wel op gelet worden dat wanneer de verbetering geactiveerd wordt het soms geen afschrijving oplevert. Dit omdat de WOZ-waarde van het pand niet verhoogd wordt. Verder is de afschrijving op een bedrijfsgebouw beperkt tot 50% van de (nieuwe) WOZ-waarde. Het verschil tussen verbetering van het pand en groot onderhoud is echter niet altijd duidelijk. Soms is het verstandig om dit kort te sluiten met de Belastingdienst."

"Daarentegen kan je onderhoud datzelfde jaar ten laste brengen van de winst van dat jaar en dat kan daarom belastingvoordeel opleveren. Asbestsanering kan daarom het beste verspreid over meerdere jaren gedaan worden, bij voorkeur in de jaren met betere resultaten."

Hoe kan je het beste starten met asbestsanering?
"Breng eerst de gewenste situatie van de bedrijfsgebouwen in beeld. Denk daarbij na over de volumes die er in de toekomst gaan komen en/of dat de isolatie en de indeling beter kan. Kijk bijvoorbeeld ook of zonnepanelen in het bedrijfsplan passen. Probeer de kostenpost van de asbestsanering te verlichten door tegelijkertijd een investering in de verbetering van je bedrijf te doen. Dat kan met behulp van verschillende subsidies op onder meer zonnepanelen, led-verlichting en isolatie."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Guus 1 Maart 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10877733/fiscaal-voordeel-door-tijdige-asbestsanering][/url]
Hoe denkt Brussel over deze verplichte asbestsanering? Ik wil voorstellen dat LTO deze wet voor legt aan het Europese Hof. In andere Europese landen is geen sprake van verplichte asbestsanering.
Het is nog maar de vraag of vroege asbestsanering afgelopen jaar fiscaal voordeel biedt gezien de slecht geldelijke opbrengsten van onze produkten.
vanplateringen 1 Maart 2018
Slechte journalistiek. Er is nog steeds geen verbod! Het geld moet er weer uitgeklopt worden door al die meevreters. En rechter: verwacht daar maar niks van, zie de koeien met de fosfaatregels, hebben ze ook niet in buitenland. Erg triest, waren de boeren blij dat ze van de melkquotum afwaren, worden ze weer gepakt met de idiote fosfaatwet. Dit kan alleen in dit zielige landje.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden