De stijging van 4% in het aantal Nederlandse landbouwbedrijven met suikerbieten is moeilijk verklaarbaar. Uit recent gepubliceerde cijfers van statistiekbureau CBS kwam een toename van ruim 280 bedrijven naar voren. De populariteit blijkt echter lastig hard te maken.
Het statistiekbureau berichtte eind februari over de Nederlandse suikerbietenteelt van afgelopen jaar. Daarbij meldde het ook dat het aantal telers in 2017 met 4% is toegenomen, ten opzichte van het jaar ervoor.
Cijfers niet herkenbaar
Suiker Unie laat desgevraagd weten zich niet te herkennen in deze relatief grote stijging. Gert Sikken, directeur agrarische zaken bij Suiker Unie: "Cosun telt grofweg 9.000 leden, waarvan 7.800 bedrijven daadwerkelijk suikerbieten leveren. Dit getal is inclusief de bedrijven in België en Duitsland." Dat zijn er dus fors minder dan de 8.106 die bij het CBS in de database staan.
"De cijfers waarover het CBS beschikt, komen uit de Gecombineerde opgave", legt CBS-woordvoerder Cor Pierik uit. “Die 8.106 bedrijven hebben aangegeven op 1 mei 2017 suikerbieten te telen." Ten opzichte van 2016 houdt dit een stijging in van 284 bedrijven. "Die groei is relatief, wanneer je naar de voorgaande jaren kijkt", meent Pierik. "In 2014 waren er nog bijna 8.200 bietentelende bedrijven. Daar zitten we nog altijd onder."
Geen verklaring
Een duidelijke verklaring van het cijfermatige verschil heeft Pierik niet. "Wellicht heeft het te maken met het feit dat er, na jaren met een grote oogst, bieten zijn doorgeschoven door Suiker Unie. In hun systeem zijn die wel geleverd, maar deze zijn niet daadwerkelijk geteeld in het jaar van meten." In 2014 is dit het geval geweest, weet Sikken. Dit verklaart ook de afname in het aantal telers; in totaal 626 bedrijven. Tussen 2016 en 2017 was hier echter geen sprake van en zijn er geen bieten doorgeschoven.
Het verschil tussen de cijfers van Suiker Unie en het CBS wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het feit dat in 1 maatschap soms 2 personen hun Gecombineerde opgave apart doen, maar bij Suiker Unie als 1 leverend bedrijf staan aangemeld. Het daadwerkelijk aantal nieuwe telers ligt volgens Sikken eerder rond de 10 tot maximaal 20 bedrijven. Daarnaast zijn er enkele bedrijven in Nederland die suikerbieten telen voor de biovergisting.
Grote telers
Wat wel duidelijk wordt uit de cijfers is de areaalgroei per bedrijf. Het aantal kleine telers neemt significant af; vooral de categorie boeren met 10 tot 30 hectare groeide in 2017 stevig. Bedrijven met 1 tot 5 hectare zijn er steeds minder. De categorie 30 hectare plus neemt eveneens toe en bedroeg in 2017 voor het eerst meer dan 350 bedrijven. In 2014 waren dat er nog 237.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10877852/waar-komen-al-die-bietentelers-vandaan][/url]