Gasprijs tijdelijk omhoog

China legt plafond op kolenprijs

1 April 2018 - Kimberly Bakker

De kolenprijzen worden momenteel voornamelijk bepaald door het Chinese beleid ten aanzien van kolenconsumptie en -productie. Ook zorgt een naderend tekort aan gas voor prijsverhogingen. Dat blijkt uit een rapport van ABN Amro.

De prijsstijging van kolen in 2017 was het gevolg van een stijging in de vraag naar het product in China. Opvallend was dat dit de eerste stijging sinds jaren was. De start van 2018 kenmerkt zich echter door een prijsplafond vanuit de Chinese overheid, wat tot een prijsdaling van 16% leidde.

Die prijsdaling was echter niet van lange duur, want deze steeg even later alweer met 10%. Dit had te maken met de voorraadopbouw in de loop naar de vakanties rondom het Chinese Nieuwjaar.

Stabiele vraag verwacht
ABN Amro verwacht in haar rapport 'Energiemonitor, maart 2018' dat de vraag naar kolen de komende periode veelal stabiel zal blijven. Dit heeft met name te maken met het gebrek aan betaalbare alternatieven, het risico van geopolitieke afhankelijkheid en de ruime voorraden.

De ruime voorraden houden de vraag voorlopig stabiel

Op de langere termijn verwacht de bank echter dat de vraag langzaamaan zal afnemen. Dat heeft voornamelijk te maken met de ontwikkelingen in Europa en de Verenigde Staten (VS), waar hernieuwbare energie en aardgas gezien worden als de belangrijkste alternatieve bronnen voor energie.

Beperkte investeringen
Investeringen in een hogere kolenproductie zijn beperkt, wegens het overaanbod. De investeringen die wel worden gedaan, zijn veelal gericht op het handhaven van het huidige productieniveau. De kolenmarkt verandert wel, maar dit gebeurt slechts in een zeer gematigd tempo. 

Ook in de handel van kolen ziet de bank verschuivingen. De export vanuit de VS is de laatste jaren met 25% afgenomen. Dit terwijl producenten in Australië (+19%), Rusland (+13%) en Zuid-Afrika (+20%) juist meer exporteren. Daarbij meldt de bank wel dat slechts 20% van de kolen daadwerkelijk verhandeld wordt.

Aardgas steeds populairder
Aardgas is een alternatief, welke minder CO2 uitstoot. Dat maakt dat gas in 2016 voor het eerste belangrijker was voor het opwekken van elektriciteit, dan dat kolen dat waren. Dit ondanks dat de Amerikaanse president Donald Trump de kolensector extra wil stimuleren.

De prijs voor aardgas (TTF) kwam 5 maart uit op €17,38 per megawatt uur (MWh). De bank verwacht dat de prijs eind maart rond de €19 per MWh zal uitkomen. Die prijs zal in de maanden daarna stijgen naar €20 per MWH. Dat is niet het einde van de stijging, want door de groeiende populariteit verwacht de bank dat deze prijs eind december 2019 uitkomt rond de €24 per MWh.

Gasprijzen hoger
De Nederlandse gasprijs schoot afgelopen periode ineens omhoog, wegens extra vraag. Over het algemeen heeft Nederland voldoende reserves om deze piek op te vangen, maar dat zorgde er niet voor dat de spotprijs van gas stabiel bleef. Echter, die stijging had ook te maken met problemen met de gastoevoer (onder meer bij een gasverbinding tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk) en enkele productielocaties in het Verenigd Koninkrijk.

ABN Amro meldt dat er op een gegeven moment zelfs sprake was van een dreigend tekort aan gas. De gevolgen voor de termijnprijzen waren echter nihil. Nu de lente in aantocht is, zijn de gasprijzen weer gedaald naar normale niveaus.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Energie

Gasmarkt ziet prijs in vier dagen met 25% toenemen

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden