Forse winstreductie verwacht

Suikersector moet broekriem aantrekken

4 April 2018

Alle suikerverwerkers in de Europese Unie (EU) moeten de broekriem komend seizoen strakker aantrekken. De lage Europese en wereldwijde marktprijzen zorgen daarvoor. Volgens sommige insiders moeten alle fabrieken in Europa moeite doen om geen verlies te draaien.

Südzucker, de grootste suikerbietenverwerker in Europa, maakt eind maart hun eerste winstverwachting bekend voor het financiële jaar 2018/2019. De groep verwacht een omzet te behalen van €6,8 tot €7,1 miljard. De winstverwachting neemt echter fors af (met €100 tot €200 miljoen). Het segment suiker komt bij een dergelijk resultaat uit op een verlies van €100 tot €200 miljoen.

De voorlopige cijfers voor het financiële jaar 2017/2018 (die tot 1 maart 2018 loopt) komen uit op een omzet van €7 miljard, €500 miljoen meer dan 1 jaar eerder. Het nettoresultaat van de groep stijgt van €426 miljoen naar €440 miljoen en de dividendverwachting per aandeel blijft onveranderd op €0,45 per aandeel.

Lage suikerprijzen
Als directe reden voor de lagere winstverwachting noemt Südzucker de moeizame internationale suikermarkt; zowel binnen de EU als op de wereldmarkt zijn de prijzen zeer laag. Andere bedrijfsonderdelen, zoals de productie van specialiteiten en energie, leveren naar verwachting wel een positiever resultaat op.

Een woordvoerder van concurrent Nordzucker, de nummer 2 in Europa, zegt tegen Reuters dat alle Europese suikerproducenten moeite moeten doen om break-even te draaien. Volgens analist Stefan Uhlenbrock (F.O. Licht) hebben fabrieken alleen maar gekeken naar de kostenkant. Meer hectares bieten en meer suiker produceren om de kosten te drukken. Door dergelijke productiestijgingen kelderen de prijzen.

Südzucker verwacht €100 tot €200 miljoen winst

Diversificatie
Diversificatie kennen Europese veel verwerkers niet. Royal Cosun is hierop uiteraard een uitzondering. Zo toont het tevens aan dat een breed pakket aan bedrijven loont; zeker in coöperatieve vorm. Associated British Foods, het moederbedrijf van British Sugar, heeft bijvoorbeeld de succesvolle kledingketen Primark in het programma. Slechts 16% van de winst die British Foods maakt is afkomstig van suiker.

Analisten verwachten dat de internationele suikermarkt nog minimaal 2 seizoenen met een overproductie te maken krijgt. Mogelijk dat dit zelfs nog langer aanhoudt, omdat in landen als India en Thailand fors meer suikerriet wordt verbouwd. In de EU blijft het areaal suikerbieten dit jaar ongewijzigd. De contractprijzen houden weinig rekening met het huidige prijsniveau, waardoor bietentelers onverminderd door blijven telen. Bovendien zijn prijsgunstige alternatieven niet voor handen.

Areaalverlaging
Er wordt verwacht dat er in 2019 wel een correctie in de totale oppervlakte van suikerbieten wordt doorgevoerd, Althans, wanneer de contractprijzen af gaan nemen na een jaar met lage suikerprijzen. Hierdoor neemt de export fors toe; van 1,38 miljoen ton in 2017/2018 tot 3,5 miljoen ton komend marketingjaar. Dat denkt het Australische analistenbureau Green Pool.

Het wereldwijde handelsoverschot voor suiker neemt naar schatting af van 11,51 tot 5,95 miljoen ton. Een bijkomend probleem, in de EU, is de afname van de suikerconsumptie. Dit ligt in de lijn van gezonder eten. Vrijdag 6 april treedt in het Verenigd Koninkrijk een suikerbelasting in werking.

Opslagregeling
Eerder besloot Eurocommissaris Phil Hogan dat er geen private opslagregeling voor suiker in het leven werd geroepen. Een bron vanuit de Europese Commissie zegt tegen Reuters dat Brussel de ontwikkelingen wel op de voet volgt. Plannen om de markt te reguleren zijn er echter niet.

boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Südzucker stelt prognoses naar boven bij

Nieuws Suiker

Südzucker stelt prognoses naar boven bij

Südzucker verhoogt winst in eerste halfjaar

Nieuws Suiker

Südzucker verhoogt winst in eerste halfjaar

Südzucker presteert beter dan verwacht

Nieuws Suiker

Südzucker presteert beter dan verwacht

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief