Aldus minister Schouten

'Goede positie boer belangrijk in GLB'

5 April 2018 - Anne Jan Doorn - 2 reacties

"Boeren moeten een sterkere positie in de keten krijgen. Daar moet ook het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) aan bijdragen", dat zei minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) op de bijeenkomst 'Het GLB uit de startblokken'. 

Volgens minister Schouten is duurzaam produceren belangrijk, maar daar moet dan wel een eerlijk inkomen tegenover staan. "Anders houdt het voor de boer ook op." Volgens Schouten kan het niet zo zijn dat boeren alleen werken aan de maatschappelijke doelen (zoals biodiversiteit). "Daar moet ook vanuit het GLB brede steun voor zijn."

Sterkere positie is nodig
Daarom is een sterkere positie van boeren nodig, betoogt Schouten. "Het is daarbij belangrijk dat boeren samenwerken, ook al zijn ze elkaars concurrenten en hebben ze verschillende visies." Ook de rol van de keten is volgens Schouten van belang. Martijn Buijsse (FarmUP): "Er wordt weinig vanuit de retail en de verdere keten gedaan om de positie van de boer te versterken. Waarom kan het vanuit Europa wel, maar niet vanuit Albert Heijn?"

Niet alleen kijken naar de hoogte van de bedragen

Volgens Schouten is het belangrijk dat er binnen Europa een gelijk speelveld blijft, maar dat er niet alleen gekeken wordt naar hoeveel geld de verschillende landen krijgen. Er moet volgens Schouten ook aandacht besteed worden aan de vraag; waarvoor krijgt men dat geld?

Eiwittransitie
Ook de rol van de eiwittransitie wordt in het GLB genoemd. Jaap van Wenum (ZLTO) betoogde dat de productie van plantaardig eiwit in de Europese Unie niet van de grond komt. Dit doordat Europese boeren niet kunnen concurreren met plantaardige eiwitproducten uit Zuid-Amerika.

Vanuit het ministerie is toegezegd dat daar binnenkort een reactie op gaat komen vanuit de Europese Unie. Ook vanuit het GLB zou hier meer steun voor moeten zijn, zo werd betoogd vanuit de zaal. 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Bjorn 6 April 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10878127/goede-positie-boer-belangrijk-in-glb][/url]
Verbied supermarkten een eigen (huismerk)
merk te voeren en het wordt al een stuk beter met de positie van de boer.
hans 6 April 2018
Bjorn, wanneer de consument niet wil weten wat hij/zij koopt, via een huismerk, wat heeft het dan voor zin om als producent voor kwaliteit te gaan? De bal ligt gewoon bij de verwerkers, toegevoegde waarde benutten, of alle extra eisen overboord.
petatje 6 April 2018
Wie gaat er dan ingrijpen in de inkoopkartels zoals in Belgie de Belgapom?
Wie vanuit de EEG durt er in te grijpen als de Politieke Belgische en EEG kopstukken zich bij elk feest dat Cools organiseert graag laten fêteren en de Belgische verwerkers alle beschikbare EEG subsidies hebben benut bij hun uitbreidingen?!
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws GLB

Natuurclubs dwingen onderzoek naar GLB af

Politiek GLB

Advies: verdeel Europese landbouwsubsidies anders

Nieuws Grond

Britse boer 'braakt' liever dan dat hij teelt

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden