Geen 3-gewassen regel

Derogatie voor vergroening na natte winter

2 Mei 2018

Akkerbouwers in een aantal Europese lidstaten kunnen in aanmerking komen voor derogatie. Zo besliste de Europese Commissie (EC) recentelijk. Na een natte herfst en winter is het niet altijd gelukt om de gewassen tijdig in te zaaien. Hierdoor voldoet niet ieder bedrijf aan de 3-gewassen regel.

De Poolse landbouwminister Krzysztof Jurgiel vroeg de Commissie om derogatie voor akkerbouwers in het land. Die werd maandag 30 april toegekend. Ook boeren in Denemarken, Estland, Letland, Litouwen en Finland komen in aanmerking voor derogatie op de vergroeningseisen.

Natte herfst
Binnen het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid zijn boeren verplicht te voldoen aan vergroeningseisen. Hiervoor moeten minimaal 3 gewassen worden verbouwd. De hevige regenval in Polen, die tussen augustus en oktober viel, zorgde ervoor dat niet overal wintergraan en koolzaad gezaaid kon worden. Ook zijn er gewassen verloren gegaan door de natte omstandigheden. Dit geldt ook voor andere Europese landen.

Er zijn een aantal regels verbonden aan de derogatie. Zo moet tenminste 30% van het totale areaal wintergranen getroffen zijn (per bedrijf). Hierdoor zijn de regels per ondernemer verschillend.

Ierland en Verenigd Koninkrijk
Ook in het Verenigd Koninkrijk en Ierland gingen geluiden op om de 3-gewassen regel te laten vervallen. Het land wordt echter niet genoemd in de lijst met landen die derogatie hebben ontvangen.

boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Europees Parlement stemt in met het nieuwe GLB

Politiek GLB

Europees Parlement stemt in met het nieuwe GLB

Poolse boer verkoopt graan en doet varkens in de ban

Nieuws Varkens

Poolse boer verkoopt graan en doet varkens in de ban

Poolse melkaanvoer in september opnieuw stabiel

Inside Melk

Poolse melkaanvoer in september opnieuw stabiel

Poolse uienmarkt is een vraagmarkt

Inside Uien

Poolse uienmarkt is een vraagmarkt

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief