Geen 3-gewassen regel

Derogatie voor vergroening na natte winter

2 Mei 2018 - Niels van der Boom

Akkerbouwers in een aantal Europese lidstaten kunnen in aanmerking komen voor derogatie. Zo besliste de Europese Commissie (EC) recentelijk. Na een natte herfst en winter is het niet altijd gelukt om de gewassen tijdig in te zaaien. Hierdoor voldoet niet ieder bedrijf aan de 3-gewassen regel.

De Poolse landbouwminister Krzysztof Jurgiel vroeg de Commissie om derogatie voor akkerbouwers in het land. Die werd maandag 30 april toegekend. Ook boeren in Denemarken, Estland, Letland, Litouwen en Finland komen in aanmerking voor derogatie op de vergroeningseisen.

Natte herfst
Binnen het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid zijn boeren verplicht te voldoen aan vergroeningseisen. Hiervoor moeten minimaal 3 gewassen worden verbouwd. De hevige regenval in Polen, die tussen augustus en oktober viel, zorgde ervoor dat niet overal wintergraan en koolzaad gezaaid kon worden. Ook zijn er gewassen verloren gegaan door de natte omstandigheden. Dit geldt ook voor andere Europese landen.

Er zijn een aantal regels verbonden aan de derogatie. Zo moet tenminste 30% van het totale areaal wintergranen getroffen zijn (per bedrijf). Hierdoor zijn de regels per ondernemer verschillend.

Ierland en Verenigd Koninkrijk
Ook in het Verenigd Koninkrijk en Ierland gingen geluiden op om de 3-gewassen regel te laten vervallen. Het land wordt echter niet genoemd in de lijst met landen die derogatie hebben ontvangen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Grond

Britse boer 'braakt' liever dan dat hij teelt

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Interview Johan Mostert

'LNV zet mestmarkt klem en saneert veehouderij'

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Toezeggen lukte wel in het GLB, betalen wordt lastig

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden