In teelt suikerbieten

België vraagt om derogatie neonicotinoïden

16 Mei 2018

De Belgische minister van Landbouw, Denis Ducarme gaat in Brussel derogatie aanvragen voor het gebruik van neonicotinoïden in de suikerbietenteelt. Telersorganisaties roepen zijn Franse collega op om hetzelfde te doen. Dat werd 16 mei bekendgemaakt op het Sugar Beet Europe Congress.

De International Confederation of European Beet Growers (CIBE) organiseert van 16 tot en met 18 mei het Sugar Beet Europe Congress in Gent. Een veelbesproken onderwerp is het verbod op 3 neonicotinoïden, waardoor een zaadcoating van suikerbieten niet langer is toegestaan.

Derogatie in België
Tijdens een toespraak kondigde Denis Ducarme aan om voor België derogatie aan te vragen in Brussel. Ducarme is minister van Zelfstandigen, KMO’s, Landbouw en Maatschappelijke Integratie. Individuele lidstaten kunnen een ontheffing aanvragen op het verbod. Dat is sinds 2013 het geval. Met een derogatie heeft de sector de tijd om naar alternatieven te zoeken voor het middelengebruik.

(Tekst gaat verder onder de tweet)

De Franse telersorganisatie Confederation Generale des Planteurs de Betteraves (CGB) roept ondertussen de Franse landbouwminister, Stephane Travert op om hetzelfde te doen. Een verbod op neonicotinoïden kost gemiddeld een opbrengst van 12% en in extreme gevallen wel 50%, zo zegt het.

Achterdeurtje
Sinds het eerste verbod op de 3 neonicotinoïden in 2013 bestaat de mogelijkheid om derogatie aan te vragen: 8 lidstaten hebben hier tot nu toe gebruik van gemaakt. Daaronder zitten ook bieten telende landen, zoals Roemenië en Hongarije.

Spuiten
De suikerbietenwereld noemt het verbod desastreus en bovendien slecht voor de natuur. Het alternatief is dat bietentelers weer volleveldsbespuitingen gaan uitvoeren. Die zijn wel schadelijk voor bijen en andere insecten, terwijl een zaadcoating dat niet is. De suikerbiet is namelijk geen bloeiend gewas.

Derogatie is niet de enige hoop voor het verbod op neonicotinoïden. Donderdag 17 mei dient in Brussel een rechtszaak, aangespannen door de middelenproducenten. Zij zijn van mening dat het verbod ten onrechte is ingevoerd, omdat het gebaseerd is op de niet-goedgekeurde Bee Guidance.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws gewasbescherming

Corteva zet met overname Stoller in op biologicals

Nieuws Politiek

EU-voorstel komt neer op gewasbeschermingsverbod

Achtergrond Green Deal

Boer-tot-bord-strategie vooral op bord van de boer

Nieuws Europese Commissie

Gewasbeschermingplan EU stuit op muur van kritiek

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox