Boeren blij met uitkomst

China en VS schorten importheffingen op

22 Mei 2018 - Wouter Baan

De wederzijdse importheffingen tussen China en de Verenigde Staten (VS) zijn voorlopig opgeschort. Beide landen zijn met elkaar in gesprek en werken aan een deal. Zolang die gesprekken duren, is er sprake van een wapenstilstand. 

De Amerikaanse minister van Financiën, Steve Mnuchin kondigde afgelopen weekend aan dat de importheffingen op Chinees staal voorlopig niet van kracht zijn. Ook de Chinese vicepremier, Liu He liet weten dat er voorlopig een wapenstilstand is. De uitspraken zijn een gevolg van de gesprekken die beide landen vorige week hebben gevoerd.

Beide landen hebben de wil om de wapens definitief neer te leggen. Volgens Mnuchin wordt over een dergelijke overeenkomst nu op detailniveau onderhandeld. Een Amerikaanse voorwaarde is dat China zijn handelsoverschot met de VS terugdringt. Dat verschil is nu nog $375 miljard; de doelstelling is om het gat tot 2020 met $200 miljard te verkleinen.

Varkenssector blij met uitkomst  
Al Juhnke, directeur van Nebraska Pork Producers Association, zegt tevreden te zijn met de ontwikkeling. De Chinese importheffingen (25%) op varkensvlees uit de VS zijn volgens Juhnke een financiële domper geweest voor producenten, verwerkers en exporteurs.

Er is overigens nog niet definitief sprake van witte rook. Mnuchin heeft namelijk laten weten dat de VS er niet voor terugdeinst om de heffingen te herintroduceren, wanneer de deal met China niet naar tevredenheid is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox