Special Gewastour week 22

Veel regen op perceel West-Brabant

31 Mei 2018 - Anne Jan Doorn

Op het perceel in West-Brabant is dinsdag 29 mei ongeveer 20 millimeter regen gevallen. Ook donderdag 31 mei regende het flink door (circa 15 millimeter). Toch staan de aardappelen op het perceel er goed bij.

Er is preventief gevreesd voor de flinke regenval van begin deze week. Dat heeft veel schade voorkomen, en ook het vrezen met erosiestopper heeft een gunstig effect gehad. Daardoor is het vocht namelijk beter verdeeld over de ruggen. De aardappelen zijn 9 mei gepoot en kwamen 21 mei boven, de laatste aardappelen komen inmiddels ook boven. Dit is wel wat later dan normaal.

Het perceel is bijna 9 hectare groot en de grond bestaat uit lichte klei (30% afslibbaar) met een organisch stofgehalte van 3,3% en een pH van 7,1. Voordat de aardappelen er stonden, heeft er knolselderij gestaan.

Bewerkingen
Er is begin november 2017 geploegd. Vervolgens is er begin mei een basisbemesting gegeven van 400 kilo kalkammonsalpeter. Ook is er nog 40 kuub varkensdrijfmest per hectare uitgereden. Op 9 mei zijn de aardappelen gepoot met een bekerplanter en 1 dag later zijn de ruggen gevreesd.De regenval heeft nog niet tot serieuze problemen geleidt. 

Tijdlijn:
Datum Activiteit
5 november 2017 Ploegen
3 mei 2018 400 kilo kalkammonsalpeter
9 mei 2018 Poten
10 mei 2018 Ruggen frezen
21 mei 2018 Planten opgekomen

Klik hier om terug te gaan naar de pagina van de Gewastour.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden