Opinie Jaap Haanstra

'We laten onze gewassen niet verzuipen'

8 Juni 2018 - 29 reacties

Akkerbouwer Jaap Haanstra heeft het gevoel dat de sector 'de nationale kop van jut' is. Na veel reacties op zijn vorige opinie heeft Haanstra zich verdiept in de vermeende insectenafname en komt in deze ingezonden brief tot de conclusie dat het steeds gekker wordt.

Er wordt gemakshalve gesteld dat landbouwgif waarschijnlijk de hoofdoorzaak is van de vermeende insectenafname. Die afname is vooral bij bepaalde soorten vlinders en loopkevers te zien. Daarbij werd gekeken naar natuurgebieden in Nederland en Duitsland. Oftewel, je kijkt en telt in 1 natuurgebied en geeft vervolgens de landbouwsector de schuld dat bijvoorbeeld het aantal loopkevers verminderd is.

Een meer voor de hand liggende conclusie is: 'natuurgebieden zijn slecht voor de insecten', immers daar heb je naar gekeken en vergeleken. Maar wie van onze belangenbehartigers hoor ik ook maar enig tegengas geven, vragen opwerpen of stellen dat de conclusie wel een zeer korte binnenbocht kent?

Wie van onze belangenbehartigers geeft tegengas?

Verbod op sleuven graven
Nu lees ik vanmiddag (donderdag 7 juni) dat we in het kader van derogatie en de bijbehorende documenten straks geen sleuven meer mogen graven op onze percelen om water af te laten. Overigens, voor er plasvorming optreedt hebben we vaak al enkele tientallen milimeters te pakken. De situatie wordt pas nijpend wanneer sleuven überhaupt gaan stromen. Ik zie het al voor me dat je midden in de nacht in hevig onweer naar buiten moet om sleufjes open te maken, omdat dan het moment is bereikt dat je aan de criteria voldoet.

Afgezien van het feit dat er (nadat er al zoveel water is gevallen) nauwelijks N en P2O5 af zal spoelen, zal de verdunning zo enorm zijn dat het nauwelijks meetbaar is. Als er gesteld wordt dat gewasbeschermingsmiddelen niet af mogen spoelen, dan vraag ik me af wat dat met de nitraatrichtlijn te maken heeft.

Nu niet, nooit niet
Kortom, we komen op een moment dat we als boeren gaan stellen: dat gaan we niet doen. Ik ga niet uitleggen aan een ambtenaar of ik al dan niet gerechtigd was om water af te laten vanwege het al dan niet halen van de criteria. Zijn we helemaal zot geworden? Laten we helder zijn: we laten onze gewassen niet verzuipen! Nu niet, nooit niet. Laat degenen wakker worden die wakker moeten worden.

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
29 reacties
petatje 8 Juni 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10878832/we-laten-onze-gewassen-niet-verzuipen][/url]
Jaap,

Over die insecten volkomen gelijk. Ik hoor LTO al jaren niet meer i stellingname tegen de overheid. Ze zijn een betrouwbare overlegpartner voor de overheid zoals ze zichzelf aanprijzen! Daarom ben ik al jaren geen lid meer, de boerenbelangen worden weggepolderd over de rug van diezelfde boerenleden.
Abonnee
Fortissimo 8 Juni 2018
Boerenverstand is de oplossing van veel (al dan niet bestaande) problemen wereldwijd! De boer is een van de weinige nuchtere mensen in de samenleving en mensen in samenlevingen wereldwijd snakken naar duidelijkheid. Dat moet dan maar uit onze sector komen.
Opa 8 Juni 2018
Jaren geleden schreef ik wel commentaar in de boerderij . Daar werd ik afgeschilderd als een zwart kijker maar nu blijkt, dat m'n inzichten toch allemaal uitkomen. Boeren pas op zeg het nogmaals jullie gaan verdwijnen ,dat is de opzet al die. K. Regeltjes wat kant nog wal slaat ,zo maken ze jullie kapot. Alleen multinationals over leven ( gaat om de aandelen hè) totdat ze alles in handen hebben ,dan kunnen ze de mens sturen waar ze de mens hebben willen. Afhankelijk gemaakt. Multinationals maken de dienst uit. Dat zie nu al. Jullie maken de prijs niet,dat doen hun en jij bent die moderne slaaf. Je kan niks en je mag niks. Moet eens over nadenken.!!!!!
hans 8 Juni 2018
Fortissimo, waar zat dat gezonde boerenverstand bij de melkveehouders, blij met het afschaffen van het m-q, (bijna) allemaal uitbreiden, het China verhaal blindelings volgend, en een jaar later gered door de EU door een interventie van poeder?

Jaap Haanstra, je schrijft "dat gaan WE niet doen".
Er is nog nooit een moment in de laatste 50 jaar geweest dat we als boeren de klok gelijk hadden. En dat zal er eerst ook nog niet komen. Verdeel en heers-politiek, ultra-liberalisme, vrije concurentie, mooie beloften door de industrie en vooral leningen bepalen het toneel waarin boeren kunnen en willen acteren.
Drent 8 Juni 2018
Precies petatje van lto hoor je nooit wat en ze laten alles maar over zich heen gaan, daarom ben ik ook geen lid meer
krud 8 Juni 2018
gaan we nu eindelijk eens doorpakken a la Haanstra?!!
de burger komt dan zelf maar zijn nest uit.
BOEREN NUCHTERHEID
kom op!!!
Henk 8 Juni 2018
Opa, je hebt gelijk! De sector wordt totaal misbruikt. I.p.v. zorgplicht voor de ondernemers worden ze als slaaf behandelt. Overal de schuld van geven en zelf overal lak aan hebben! De melkveehouderij met een wed opzadelen waar de bedrijven aan kapot gaan. Een hopeloos mestbeleid ! En Banken die hun klanten oplichten en uitpersen. Dit is onbehoorlijk bestuur ! En of de gronden verdrogen of verzuipen geven ze niets om. Het wordt hoogtijd dat ze gezamenlijk in Europa harde acties voeren voor een goed en eerlijk beleid.
Abonnee
ik 8 Juni 2018
he he eindelijk gaan de ogen open
Jos Veendrick 8 Juni 2018
Ik sta volkomen achter Jaap. Ik heb genoeg van dat geïndoctrineer.
Die ambtenaren verzinnen steeds weer wat nieuws en de boer is wederom de lul !
Opstand 8 Juni 2018
Nou wie staat er op en hoe gaan we dit varkentje wassenjQuery211023173356323096428_1528480723021 Actie!! We moeten ons als landbouwsector niet onderschatten. De maat is bij iedereen vol!
Frans 8 Juni 2018
Beetje mauwen op fora lukt iedereen nog wel. Werkelijk actie ondernemen is de meesten niet gegeven.
Joris 8 Juni 2018
Moeten we dan in alle grote steden alle straatkolken blokkeren en pas 6 uur na een heftige bui deblokkeren? Krijgen we dan bewustwording bij burgers en politici?
Abonnee
sjappie 8 Juni 2018
Ja als er schaarste is mag de greppel weer open.
Bunders halve opbrengst voor niks spuiten dat is pas slecht voor milieu.
Van Gaal 8 Juni 2018
Goed gesproken Jaap!
schoenmakers1 9 Juni 2018
heel het beleid is er toch op gericht dat agrarisch nederland verzuipt, sinds de overheid heeft verzonnen dat nederland verdroogt zijn de overstromingen overal toegenomen, enkel omdat de waterafvoer niet meer in orde is, en telkens als er schade is stelt men extreme weersomstandigheden, nee, enkel het onderhoud is extreem slecht
Kjol 9 Juni 2018
Kwestie van tijd dat banken de financiering tegen het licht gaan houden, teeltrisico’s worden steeds groter als je tegen dit soort beperkingen op gaat lopen. Het is van de zotte en we laten het gewoon over ons heen komen.
polder bio 9 Juni 2018
Jullie snapen het niet. Reguliere boeren mogen dat niet meer wantt bij jullie spoelt alle kunstmest en GBM naar de sloot. Wij bio boeren mogen het straks nog wel want wij zijn goed voor bodem en menselijke gezondheid.

Ook zul je zien dat jullie straks geen grond meer mogen pachten van overheid en natuur organisaties. Want jullie zijn niet goed voor mens en bodem. Wij daarintegen zullen groeien en bloeien als nooit te voren.
We hebben de politiek mee, de consument en de publieke opinie.

Snap dan toch dat wat jullie doen eindig is, en wij bioboeren zullen jullie overnemen voor weinig en de aarde domineren.

Succes, en groet van je buurman
Piet 9 Juni 2018
De subsidiekraan dicht draaien voor al die groene rakkers willen ze voor die boerenook.
Dan zullen we eens zien waar ze met hun idealen blijven zonder riante vergoedingen.
De politiek is een ander verhaal, beloof ze een baantje in Brussel en ze draaien met alle winden mee, hauw onze minister maar eens in de gaten.
Polder ex bio 9 Juni 2018
Polder bio snaapt het tenminste, tegen de tijd dat iedereen bio boer is geworden, rijzen de meest vreemde ziektes en plagen als paddestoelen de grond uit, maar dan zijn er geen GBM meer omdat daar het bestaansrecht van ontnomen is, vervolgens word de mensheid uitgeroeid door de ziektes en plagen welke zijn ontstaan door deze fijne bio kneuters.. En zo zit het.
Abonnee
Pool 9 Juni 2018
Zelf weer wieden als de polen niet meer komen
Abonnee
Narcos 9 Juni 2018
Zal me benieuwen hoe het aankomende maand gaat lopen met enkel droog weer op komst. insectencyli worden zeer kort. Trips is nu al aanwezig. dat wordt gewoon volle bak spinosad spuiten!! Lekker natuurlijk, alles kapot, incl bodemleven. Lekker bio
Einstein 9 Juni 2018
De eerste bio percelen worden al grijs van de trips, ze zullen wel veel Amsterdamse uitjes in de azijn afleveren dit jaar. En polder bio is gek op azijn dus hij zal meer dan tevreden zijn, en trouwens hij kan altijd bij zijn buurman een paar goede uien ophalen. Welkom buurman.
Abonnee
Kjol 10 Juni 2018
polder bio schreef:
Jullie snapen het niet. Reguliere boeren mogen dat niet meer wantt bij jullie spoelt alle kunstmest en GBM naar de sloot. Wij bio boeren mogen het straks nog wel want wij zijn goed voor bodem en menselijke gezondheid.

Ook zul je zien dat jullie straks geen grond meer mogen pachten van overheid en natuur organisaties. Want jullie zijn niet goed voor mens en bodem. Wij daarintegen zullen groeien en bloeien als nooit te voren.
We hebben de politiek mee, de consument en de publieke opinie.

Snap dan toch dat wat jullie doen eindig is, en wij bioboeren zullen jullie overnemen voor weinig en de aarde domineren.

Succes, en groet van je buurman


Wederom een Bionier die denkt dat hij het enige juiste geloof aanhangt, al is deze wel volkomen het spoor bijster, ik denk teveel koper gebruikt.
de beste stuurlui 10 Juni 2018
Wat me reusachtig verbaast is dat meneer Jaap H jarenlang een invloedrijke positie heeft gehad binnen de standsorganisaties. Heul links, heul rechts.
Nu vanaf de zijlijn weet hij het ineens beter en moeten "we" er dwars tegenin...
De chemische landbouw, en de stands organisaties, zijn beide achterhaald.
Daar kan geen 'boer bewust' (richt zich enkel op de chemische landbouw) tegenop, ook al ga je op de film met Donald Trump!
Feitje 10 Juni 2018
Boer bewust heeft tenminste een open en eerlijk verhaal. Iets waar bionext nog veel van kan leren. Ben zelf bij voer maar mijn productie is stuk minder. En mijn diesel verbruik per kilo product is veel meer geworden en dan nog over gas verbruik te zwijgen. Denk dat voor milieu niet uitmaakt maar wel voor me inkomen.
Abonnee
klaas 10 Juni 2018
Feitje schreef:
Boer bewust heeft tenminste een open en eerlijk verhaal. Iets waar bionext nog veel van kan leren. Ben zelf bij voer maar mijn productie is stuk minder. En mijn diesel verbruik per kilo product is veel meer geworden en dan nog over gas verbruik te zwijgen. Denk dat voor milieu niet uitmaakt maar wel voor me inkomen.

Gezien de hoeveelheid omschakelaars zal dat inkomen ook wel weer dalen.
de beste stuurlui 10 Juni 2018
Feitje schreef:
Boer bewust heeft tenminste een open en eerlijk verhaal. Iets waar bionext nog veel van kan leren. Ben zelf bij voer maar mijn productie is stuk minder. En mijn diesel verbruik per kilo product is veel meer geworden en dan nog over gas verbruik te zwijgen. Denk dat voor milieu niet uitmaakt maar wel voor me inkomen.


Boer bewust kan een heel open en eerlijk verhaal hebben, dit is alleen een verhaal wat de consument geen steek interesseert. Het verhaal druist ook nog eens in tegen 'wetenschappers' en milieugekkies, dus de discussies in de publieke opinie wordt aan alle kanten verloren.
Feitje 10 Juni 2018
Oké de beste stuurlui. Punt kws milieu gekkies ja ik in komen. Maar moeten we daar onze meningen op baseren, ik schat de burgers hoger in . En over wetenschappers zou ik zeggen kom met een goed voorbeeld.
de beste stuurlui 11 Juni 2018
Feitje schreef:
Oké de beste stuurlui. Punt kws milieu gekkies ja ik in komen. Maar moeten we daar onze meningen op baseren, ik schat de burgers hoger in . En over wetenschappers zou ik zeggen kom met een goed voorbeeld.

https://www.boerenlandvogels.nl/sites/default/files/2016-04/Henk%20Tennekes%20Interview_0.pdf
https://downtoearthmagazine.nl/henk-tennekes/
Abonnee
sjappie 11 Juni 2018
medicijnen zijn ook chemie, mensen die biologisch eten zouden eigenlijk ook geen medicijnen moeten gebruiken. misschien kan daar ook een subsidiepot voor komen.
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Heffing vlees

Brede kritiek op vleestaks, ook van regeringspartijen

Analyse Mest

Uitrijdseizoen van mest start met hindernissen

Nieuws mestbeleid

LTO vreest verlies derogatie om 'verkeerde redenen'

Nieuws Voeringrediënten

Insectenbedrijf Protix haalt miljoenen op voor voer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief