Nieuws Waterkwaliteit

Waterkwaliteit is verbeterd, maar moet nog beter

9 Juli 2018 - Anne Jan Doorn - 1 reactie

De grondwaterkwaliteit in de Europese Unie (EU) is beter dan die van het oppervlaktewater. De nitraatvervuiling is dus afgenomen, wat betekent dat het mestbeleid effect heeft. Echter, de volgens de Kaderrichtlijn Water (KRW) voorgeschreven doelen voor een goede ecologische en chemische status worden in het oppervlaktewater nog niet gehaald.

Het Europees Milieuagentschap (EEA) publiceerde in week 27 een rapport over de waterkwaliteit. Dit onderzoek werd uitgevoerd, omdat de Europese Commissie (EC) dit jaar start met het evalueren van de Kaderrichtlijn Water.

Het EEA meldt dat er op het gebied van het oppervlaktewater nog veel werk verricht moet worden. Ongeveer 40% van het oppervlaktewater (vooral rivieren en meren) in de EU is in een goede ecologische toestand, en slechts 38% heeft een goede chemische status. Met name kwik is een veelvoorkomende vervuiler van het oppervlaktewater.  

Slechte ecologische kwaliteit
In Nederland, België en in een groot deel van Duitsland is de situatie slechter. Nederland zit in de donkerrode categorie, wat betekent dat minder dan 10% van de wateren een goede ecologische waterkwaliteit heeft. Als reden voor de problemen worden onder meer ongezuiverd afvalwater en de landbouwsector genoemd.

Nitraatvervuiling is flink afgenomen

Het gebruik van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen is in de landbouwsector de oorzaak, maar er is wel verbetering te zien. De EEA noemt namelijk dat de nitraatvervuiling flink is afgenomen. De gemiddelde nitraatconcentratie in rivieren daalde tussen 1992 en 2015 met 20%. Het mestbeleid pakt daarmee positief uit.

Emissies verkleinen
Er wordt dan ook vooruitgang geboekt bij het aanpakken van de bronnen, die de vervuiling van het oppervlaktewater veroorzaken. Toch moet er nog meer gebeuren, zo bepleit het EEA. De landbouwgerelateerde emissies moeten verder verkleind worden, maar ook industrieel en stedelijk afvalwater moet beter gezuiverd worden. 

Op het gebied van grondwater gaat het een stuk beter, vergeleken met het oppervlaktewater. Bijna 75% van al het Europese grondwater is, chemisch gezien, in orde. Het behalen van de Kaderrichtlijn Water is belangrijk, omdat wanneer deze niet behaald wordt dit tot forse boetes zou kunnen leiden. Het merendeel van het beleid op het gebied van waterkwaliteit is gericht op de landbouwsector.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Jpk 10 Juli 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10879210/waterkwaliteit-is-verbeterd-maar-moet-nog-beter][/url]
Als twee werkende riooloverstorten in iedere gemeente in ned nog werkzaam zijn en drugs afval inde buiten gebieden is dit fake niews uit brussel een medeling van greenpaece en de milieuorganisaties
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Aardappelen

Hard bewijs voor nieuwe oogstdeadline aardappelen

Nieuws Wetgeving

Duitse nitraatwetgeving snijdt fors in mestgebruik

BB TV Jaap van Wenum

'Kalenderlandbouw moet worden bijgestuurd'

Podcast Jaap Haanstra

'Overheid moet met regels eerlijk zijn tegen boeren'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden