Nederland heeft bij de Europese Commissie een derogatieverzoek ingediend voor een vrijstelling van de vergroeningseis om 5% van het ecologische aandachtsgebied in te vullen met vanggewassen. Vanwege de droogte is er sprake van overmacht.
Ook andere Europese lidstaten pleiten voor eenzelfde vrijstelling. Op 30 augustus komt de Europese Commissie bijeen om een besluit te nemen. Ondertussen kunnen akkerbouwers bij de Rijksdienst voor Ondernemend (RVO.nl) een beroep doen op overmacht, waardoor de subsidies niet in gevaar komen. Deze afspraak heeft minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) gemaakt met Eurocommissaris Phil Hogan.
Voorwaarden
Er zijn wel een aantal bijzondere omstandigheden aangemerkt, waaraan de situatie moet voldoen om in aanmerking te komen voor een vrijstelling. Een voorbeeld is dat de grond te droog is om de inzaai van een vanggewas voor 15 oktober plaats te laten vinden. Ook kan er een vrijstelling worden verkregen wanneer het vanggewas slecht ontkiemt.
Als de hoofdoogst (wegens droogte) niet voor 15 oktober van het land kan worden gehaald, kan eveneens aanspraak worden gemaakt op de vrijstelling. In het geval gepland was om een wintergewas te telen, kan bij een late hoofdoogst de '8-weken-termijn' in gevaar komen. Ook dat wordt gezien als een bijzondere omstandigheid.
Foto als bewijslast
Een andere situatie kan zijn wanneer de akkerranden (ecologisch aandachtsgebied) worden gebruikt voor veevoerwinning. Een voorwaarde daarbij is dan wel dat het onderscheid tussen de akkerrand en het aangrenzende perceel zichtbaar blijft. In sommige gevallen dienen akkerbouwers bewijslast aan te leveren; dit kan een foto zijn.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.