Nieuws Denemarken

Deense landbouw in diepe crisis door droogte

28 Augustus 2018 - 1 reactie

Deense agrarisch ondernemers bevinden zich in de zwaarste crisis sinds 2009, toen de financiële crisis toeslag. Deels is dit te wijten aan de extreme droogte in het land. Ook de lage prijzen van met name varkensvlees treffen de sector.

Volgens het Deense agrarisch onderzoekscentrum Seges bevindt de sector zich in de slechtste positie sinds 2009. Toen was werden de boeren zwaar getroffen door de financiële crisis. Naast de lagere gewasopbrengsten door de droogte, kampen vooral varkenshouderijen met rode cijfers. De prijzen van varkensvlees zijn laag, terwijl de voerprijzen de pan uit rijzen. Er wordt gevreesd voor een golf van faillissementen, zo schrijft Top Agrar.

300

bedrijven

staan in het rood door de droogte

Meer bedrijven in het rood
Volgens cijfers van het instituut stonden aan de start van dit seizoen 1.500 van de 9.500 Deense landbouwbedrijven in het rood. Door droogte zijn daar naar schatting 300 ondernemingen bijgekomen, die voorheen een positief saldo draaiden. Voor de komende maanden wordt verwacht dat het aantal faillissementen toe gaat nemen.

Het totale agrarische inkomen neemt dit jaar naar schatting met €1 miljard af. Vorig jaar werd nog een plus gemaakt van €698 miljoen. Dat becijfert de Deense brancheorganisatie L&F voor landbouw en voedselverwerking. Het resultaat is in bijna 10 jaar tijd niet zo slecht geweest. De droogte kost bedrijven in totaal meer dan €800 miljoen.

Varkenssector zwaar getroffen
Vooral varkenshouders hebben het zwaar. De vleesprijzen zijn langdurig laag en de voerkosten stijgen snel. Seges raamt dat een gemiddelde varkenshouderij dit jaar €220.000 in het rood komt te staan, goed voor 5 keer het gemiddeld jaarinkomen. In deze sector worden dan ook de grootste klappen verwacht.

Gedurende de afgelopen 10 jaar heeft de Deense agrosector het zwaar gehad. De Russische importsancties troffen de export, beëindiging van het melkquotum had grote gevolgen voor de zuivelsector en nu is er de droogte. De financiële crisis in Europa zorgde voor een fikse daling van de grondprijzen en economische verliezen. Brexit zorgt naar verwachting voor verdere winstdalingen in de komende jaren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
tttt 28 Augustus 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10879764/deense-landbouw-in-diepe-crisis-door-droogte][/url]
Geen droog brood mee te verdienen, zowel daar als hier

Heren van de jumbo etc, verbrassen het aan dure toys voor boys
vetmester patrick 28 Augustus 2018
het gaat hier ook van goed naar slecht nu en het slechste moet nog komen hier west vlaanderen nog twee op de tien heeft opvolging en dan nog in bij beroepwij zijn de nieuwe marginalen van de 21 ste eeuw
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox