Nieuws Gewasbescherming

Glyfosaatgebruik daalt ook zonder verbod

5 September 2018 - Niels van der Boom - 3 reacties

Het gebruik van glyfosaat in Duitsland is met ruim 12% afgenomen. Ten opzichte van 4 jaar geleden is dat zelfs bijna 40%. Ook zonder verbod laten boeren en andere gebruikers het middel steeds vaker staan. Zo creëert de sector onafhankelijkheid.

De Duitse Freie Demokratische Partei (FDP) vroeg cijfers op over de verkoop van middelen met de werkzame stof glyfosaat. Dat schrijft de krant Spiegel. De meest recente cijfers stammen uit 2016. Hieruit blijkt dat er 3.780 ton werd verkocht in Duitsland, op een totaal van 32.255 ton gewasbeschermingsmiddelen. Daarmee is glyfosaat goed voor ruim 11% van de totale middelenverkoop.

Circa 1 jaar eerder werd nog 4.300 ton glyfosaat verkocht. De verkoop is sinds 2012 dalend, met een lichte stijging in 2014. Op het hoogtepunt werd bijna 6.000 ton verkocht. Het huidige volume is nog altijd relatief groot. Zo'n 10 jaar terug ging het om 3.960 ton.

Middelengebruik daalt
In 2016 nam de totale middelenverkoop in Duitsland met zo'n 2.000 ton af. Mogelijk is dit te wijten aan de droogte, omdat er minder gewasbescherming is vereist. Ook groeit het areaal biologische landbouw fors. Of de verkoop in 2017 is opgeveerd, is nog niet bekend. De totale middelenverkoop in tonnen werkzame stof schommelt van jaar tot jaar. Sinds 2009 zit deze echter wel in de lift.

Het Duitse statistiekbureau registreert niet wie koper is van glyfosaat en wie koper is van andere middelen. Steeds meer gemeentes en gemeentediensten zetten de onkruidbestrijder niet langer in. Een afname van de verkoop is niet geheel op naam van de landbouw te schrijven. De grootste afnemer van het middel is de nationale spoorwegen: Deutsche Bahn. Zij verbruiken jaarlijks 67,6 ton.

Geen alternatief
Net als in Frankrijk is het gebruik van glyfosaat, ook wel bekend onder merknaam RoundUp, in Duitsland omstreden. In alle landbouwsectoren wordt het toegepast. Daar zijn redenen voor te noemen. Het beste toegelaten biologisch alternatief is pelargonzuur, wat uit koolzaad wordt gewonnen. Dit middel is echter schadelijker voor het milieu. De doseringen liggen fors hoger en de werkingsgraad is lager.

Voor boeren is het alternatief mechanische bestrijding met ploeg en cultivator. Daar zitten gangbare boeren niet op te wachten, met het oog op erosie. "Glyfosaat is het best onderzochte middel op de markt en al decennia bewezen", zegt Carina Konrad van de FDP tegen de Duitse krant. "Wil je als overheid zo’n middel verbieden, dan heb je alternatieven nodig. Het ministerie erkent dat die er niet zijn."

Gebruik met mate
De Universiteit van Göttingen vroeg Duitse gangbare boeren naar het gebruik van glyfosaat. Hieruit blijkt dat jaarlijks 37% van de akkerbouwgrond met het middel wordt bespoten, op een totaal van 11,8 miljoen hectare. Ondanks de voordelen besluiten steeds meer bedrijven om het middel met beperkte mate in te zetten. Zo is een 'pre-harvest bespuiting' in graan verboden.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
vanggewassen 5 September 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10879846/glyfosaatgebruik-daalt-ook-zonder-verbod][/url]
is niet dé reden dat je geen gwb in vanggewassen mag toepassen?
Eerder werden groenbemesters vaak doodgespoten voor het onderploegen
Abonnee
Vrij grof 5 September 2018
Is de neerslag soms afgetapt uit regenmeters die misschien ook wel in de gewassen hebben gestaan en bespoten zijn met glyfosaat?
Anders is het wel zorgwekkend!
peter 7 September 2018
als je goed mag ploegen is de helft glyfosaat nodig!!
hans 7 September 2018
peter schreef:
als je goed mag ploegen is de helft glyfosaat nodig!!


Maar is ploegen beter voor het milieu?
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Gewasbescherming

Uitstel verplicht gesloten vulsysteem op handen

Analyse Ondernemen

Beleggers niet overtuigd van chemievrije landbouw

Nieuws Aardappelen

'Coronatest' voor aardappel spoort phytophthora op

Nieuws Aardappelen

EU-landen luiden noodklok: phytophthora slaat toe

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden