Shutterstock

Nieuws Oogst 2018

Sneeuw verstoort oogst in Canada en Australië

18 September 2018 - Anne Jan Doorn

In Canada gooide sneeuw afgelopen week roet in het eten bij de oogst van de verschillende gewassen. Het ging niet om een beetje sneeuw, maar om ruim 15 centimeter. Ook in Australië zorgde sneeuw voor problemen.

De sneeuw viel met name in de westelijke regio's van Canada, zoals Alberta en Saskatchewan. Doordat er 15 centimeter sneeuw is gevallen, is de oogst (die op veel plekken net begonnen was) stilgezet. Hoewel de tarweopbrengsten daar tot nu toe goed leken, kan de sneeuw voor kwaliteitsproblemen zorgen.

Een akkerbouwer in Alberta verwacht dat zijn tarwe, die nog niet volledig afgerijpt was, minder opbrengsten zal geven. De tarwe voor humane consumptie zal veranderen naar tarwe voor dierlijke voeding, wat ervoor zorgt dat de teler minder geld vangt. “Ook al is het weer vanaf nu perfect, dan zal de oogst alsnog vertraagd zijn."

Aardappeloogst vertraagd
Ook de aardappeloogst in de getroffen regio is vertraagd. De opbrengst zal echter niet veel lager uitpakken, omdat de sneeuw het gewas beschermd heeft tegen de vroege kou.

(Tekst gaat verder onder de tweet)

Australië getroffen
Koude temperaturen en sneeuw zorgen ook in het westen van Australië voor problemen. Er zou namelijk zo'n 500.000 tot 1 miljoen ton graan zijn 'weggeveegd'. Met name de teelt van koolzaad is hard getroffen, omdat de temperaturen zo ver onder de 0 graden kwamen dat de gewassen kapotgevroren zijn.

Tarwe is minder hard getroffen, mede doordat het gewas nog niet ver genoeg ontwikkeld is. Er wordt een oogst van 10 miljoen ton verwacht. Het is extra zuur voor de telers, omdat er goede prijzen en opbrengsten in het verschiet lagen, mede vanwege slechte opbrengsten elders in het land.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Brussel is eruit met regels voor graan uit Oekraïne

Analyse Granen & Grondstof

Nat weer komt Europese tarwe niet ten goede

Analyse Granen & Grondstof

Rusland blijft verrassen op de tarwemarkt

Marktupdate Granen

Tarwe laat op meerdere fronten herstel zien

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden