Eigen foto

Boerenbusiness Landbouwcongres

'Schaalvergroting is niet de enige oplossing'

18 December 2018 - 3 reacties

"De boerenbedrijven die in de toekomst blijven bestaan, zijn niet per se de grootste, maar eerder de gespecialiseerde of extensieve ondernemers." Dit zei Cor Pierik (CBS) dinsdag 18 december op het Nationaal Economisch Landbouwcongres in Amersfoort.

Dat het aantal boeren in Nederland snel slinkt, mag geen verrassing zijn. Sinds de jaren ’50 is het aantal bedrijven in Nederland met de factor 8 geslonken tot circa 60.000. In diezelfde periode is de productie met de factor 10 gestegen. Deze cijfers staan volgens Pierik symbool voor de schaalvergroting in de Nederlandse landbouw.

Opvallend is het volgens Pierik wel dat het aantal melkkoeien in 2018 nog steeds even groot is als in de jaren ’50, maar dat is dan ook de enige overeenkomst met toen.

Middelgrootte bedrijven verdwijnen
De CBS-cijfers laten zien dat het vooral de middelgrote bedrijven zijn die uitvloeien. "Dit zijn de bedrijven met een standaardopbrengst tussen de €100.000 en €250.000." De groep bedrijven met een standaardopbrengst boven de €1 miljoen groeit juist. "Dit zijn er in 2018 een kleine 5.000, maar bij elkaar produceren zij wel 50% van de totale productie."

Er zijn ook nog een kleine 20.000 bedrijven met een standaardopbrengst die lager dan €100.000 is, maar die bedrijven vertegenwoordigen slechts 3% van de totale productie. Vaak zijn dit ondernemers die niet (volledig) afhankelijk zijn van de inkomsten uit hun landbouwbedrijf.

Opbrengsten verhogen
Hoewel het hebben van omvang noodzakelijk is, is schaalvergroting volgens Pierik niet de enige sleutel om te overleven. "De boeren van de toekomst zijn niet per se de grootste, maar eerder de gespecialiseerde bedrijven." Daarmee doelt Pierik op de kostprijs die waarschijnlijk niet veel verder omlaag kan.

De uitdaging is om de opbrengsten omhoog te krijgen. Dit kan volgens de landbouweconoom, omdat de supermarktprijzen in Nederland onder het niveau van omliggende landen in Europa liggen. "Daarbij zijn de blijvers die groep boeren die zich kunnen aanpassen aan hun omgeving en daarmee maatschappelijk draagvlak hebben", aldus Pierik. 

 

boerenbusiness.nl

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
koen 19 December 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10880828/schaalvergroting-is-niet-de-enige-oplossing]'Schaalvergroting is niet de enige oplossing'[/url]
Schaalvergroting is niet de oplossing voor een beter inkomen. De drang naar schaalvergroting en daar de oplossing proberen te vinden voor een beter inkomen lijkt op de goudkoorts (goldrush) in Amerika rond het jaar 1850.
Veel mannen trokken naar Californië, opzoek naar goud en rijkdom. De mensen die de benodigdheden verkochten en het goud zoeken faciliteerden werden echt rijk, er was een grote vraag naar hun producten en diensten.
Goudzoekers zelf kochten van hun gevonden goud nieuwe gereedschappen en benodigdheden in de hoop nog meer goud te vinden. Dat gaf een impuls aan de economie in de gebieden waar naar goud gezocht werd. Door de komst van de goudzoekers was er veel meer vraag naar voedsel dus ook de landbouw profiteerden.
Uiteindelijk hadden veel mensen hun inkomen te danken aan de goudkoorts, en een enkeling is ook echt rijk geworden. Echter zelden de goudzoekers zelf, die stonden uiteindelijk met lege handen, en hielden er een versleten lichamen aan over.
Jb 19 December 2018
Hier halen ze gas uit de grond kan niet zeggen dat wij boeren hier van profiteren
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Stoppende boeren laten veestapel niet halveren

BB TV Feiten

Stoppende boeren laten veestapel niet halveren

Landbouw kan nestsucces weidevogel ondersteunen

BB TV Feiten

Landbouw kan nestsucces weidevogel ondersteunen

Ruim 16.000 bedrijven hebben geen opvolger

BB TV Feiten

Ruim 16.000 bedrijven hebben geen opvolger

Wat voor boerenbedrijven draaien meeste omzet?

BB TV Cor Pierik

Wat voor boerenbedrijven draaien meeste omzet?

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief