Agrifoto

Weerupdate Dacom Cloudfarm

Trekker en teelt spreken eindelijk dezelfde taal

8 Mei 2019 - Niels van der Boom

De enorme hoeveelheden data die tegenwoordig op het land worden gegenereerd, vragen om automatisering. Dit omdat de boeren anders door de cijfertjes het bos niet meer zien. IT-bedrijf Dacom en importeur Mechan Groep proberen daar met Cloudfarm een belangrijke stap in te zetten.

Op internationaal gebied zijn er verschillende initiatieven actief om alle data van het bedrijf te bundelen, groeperen en koppelen. Alleen op deze manier kunnen kruisverbanden worden gelegd en kunnen we uiteindelijk stappen ondernemen. Daarbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het genereren van taakkaarten. Nederlandse akkerbouwers en loonbedrijven hebben te maken met specialistische teelten. De focus ligt nauwelijks op granen, waardoor de meeste platforms lastig toepasbaar zijn.

Data op maat knippen
"Cloudfarm is een bestaand product van Dacom", zo legt productspecialist Lud Uitdewilligen uit. "Door samen te werken met Mechan Groep kunnen we data automatisch inlezen, verwerken en toepassen. Dit was eerder al mogelijk, maar de overdracht vond toen handmatig plaats. Bovendien schoont deze software de data op. We knippen het als ware op maat af. Je hebt niets aan sensorbeelden van de slootkant. Dit vertroebelt een juist beeld van het perceel."

De moderne trekkers van Massey Ferguson, Valtra en Fendt registreren tijdens het werk veel parameters; zoals wielslip, rijsnelheid, toerental en brandstofverbruik. Deze data kan iets zeggen over de karakteristieken van een perceel. Het is 1 laag met data, maar Cloudfarm combineert deze met hoogtekaarten, grondsoortkaarten en satellietbeelden. In de zogenaamde 'data lasagne' moeten uiteindelijk meerjarige patronen duidelijk worden. Loonwerkers kunnen de gelogde data gebruiken als administratie en overleggen naar hun klanten.

De data van de trekker wordt automatisch naar Dacom Cloudfarm verzonden.

Geen telemetrie
Agco, het moederbedrijf van de genoemde trekkermerken, heeft al een eigen platform: Fuse. Dit is vooral een telemetrie-oplossing die zich richt op het vlootmanagement. Waar rijdt mijn machine, en wat is zijn status? Volgens Frank Verdonschot, manager precisielandbouw bij Mechan Groep, bijt dit niet met Cloudfarm: "De Nederlandse situatie is uniek. Bovendien kent ons land zijn eigen regels als het om data gaat, waardoor systemen uit het buitenland niet toepasbaar zijn. De koppeling met Cloudfarm is voor ons een extra verkoopargument, maar we willen voornamelijk precisielandbouw aanjagen. Koop je bij ons een nieuwe trekker, dan krijg je daar gratis voor 2 jaar een abonnement bij."

Om te kunnen praten met het kantoor moet de trekker wel luxe zijn uitgerust. Op dit moment houdt dit in dat er een af-fabriek gemonteerd gps-systeem moet zijn geïnstalleerd. Bij Fendt is dat VarioGuide. Bij Valtra en Massey Ferguson gaat het om Auto-Guide. Daarnaast moet de licentie voor VarioDoc Pro (Fendt) of TaskDoc Pro (Massey Ferguson/Valtra) zijn aangekocht. Dit is een licentie die je €150 per jaar kost. Alleen de meest luxe uitvoering heeft deze optie. Bij Fendt is dat het bekende Profi Plus. Naast de software op je computer is er ook een app voor toestellen van Android en Apple.

AB-lijnen beheren
Na de aanmelding zie je (naast de bestaande percelen, gewassen en adviezen) ook de data afkomstig van het machinepark. Bewerkte percelen worden automatisch ingeladen en sinds kort is het mogelijk AB-lijnen te beheren. De volgende stap is het maken van taakkaarten en deze naar de trekker sturen. Is het werktuig, bijvoorbeeld een strooier of spuit, Isobus-gestuurd dan moet dit probleemloos werken. Daarna is het beheren van lijnen uit andere gps-systemen een mogelijkheid, mits het bedrijf een gekleurd machinepark heeft of rtk-gps van een andere leverancier.

Uitdewilligen hoopt dat boeren en loonbedrijven nu met de data aan de slag gaan. Dat kan in zijn optiek echter alleen wanneer alles geïntegreerd is. De vrij beschikbare satellietbeelden van Sentinel geven regelmatig een beeld van het gewas die voor plaatsspecifiek werken voldoende zijn. Ook worden er luchtfoto’s gebruikt. Uitdewilligen: "De voorlopers in ons land werken met de gespecialiseerde software. Cloudfarm is laagdrempelig en hopelijk voor een grote groep bedrijven interessant. Daarbij is het een voordeel dat Dacom veel koppelingen heeft met bestaande Nederlandse systemen. Daar vraagt de praktijk om bij zijn teeltregistratie."

Meerdere fabrikanten
Ook John Deere heeft een eigen platform: MyJohndeere, waarmee Dacom eveneens een koppeling heeft. Volgens Uitdewilligen stimuleren de trekkerfabrikanten dergelijke initiatieven juist. Die zien ze niet als een bedreiging voor hun eigen software. Dacom heeft de Benelux als focus, maar sluit een internationale uitrol niet uit.

Mechan Groep en Dacom streven naar brede acceptatie en implementatie van precisielandbouw. Dat leidt tot vraag naar beslissingsondersteunende systemen of nieuwe machines die plaatsspecifiek werken. Bij een licentie van Cloudfarm is ook een 2 jarig trainingsprogramma gekoppeld, zodat de gebruiker het maximale uit zijn software kan halen. Dacom werkt ook aan een 'Basispakket precisielandbouw'.

Na de 2 gratis jaren betaal je bij Dacom jaarlijks €300 voor de teeltregistratie en €300 voor Cloudfarm. Er zijn een instap- en pro-variant beschikbaar. De standaardvariant is bruikbaar tot 300 hectare. Afgelopen jaar heeft het systeem proefgedraaid. Dit jaar start Mechan Groep met de volledige uitrol in de praktijk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden