Shutterstock

Nieuws Agractie 2019

Kemp: '800 trekkers extra naar Malieveld'

1 Oktober 2019 - Anne Jan Doorn - 3 reacties

De boerenprotesten op het Malieveld in Den Haag verlopen tot nu toe netjes, al kost dat de organisatie Agractie wel veel moeite. De sfeer is echter goed. Naar verwachting worden er nog zo'n 800 trekkers verwacht.

"Volgens de gemeente zouden er bussen klaar staan in Scheveningen en zouden de boeren opgevangen worden door de politie. Dit is echter niet voor elkaar. Boeren gaan niet lopend van Scheveningen naar Den Haag. Daarom hebben ze besloten met trekkers de stad in te gaan", aldus organisator Bart Kemp, van Agractie.

Hoewel de sfeer op het Malieveld niet grimmig is, zijn de boeren bepaald niet rustig. De organisatie probeert aan alle kanten de protesten netjes te houden, al wordt door diverse boeren de grens wel opgezocht; zo zijn er afgelopen nacht blokkades weggehaald. De organisatie roept inmiddels overigens wel op om niet meer naar het Malieveld te komen. "Het is vol en dat kan gevaar opleveren als er hulpdiensten ter plaatse moeten komen."

Afgelopen nacht niet geslapen
"We proberen alles in goede banen te leiden en hebben samen met de politie geprobeerd de situatie niet te laten escaleren. Ik heb afgelopen nacht niet geslapen vanwege gesprekken met de politie", aldus een erg vermoeide Agractie-organisator Arjen Schuiling. Door Agractie worden mensen ingezet om probleemsituaties te de-escaleren.

Agractie krijgt zeker niet alle medewerking van de overheid. "We hadden alles kunnen sturen door een gedoogbeleid", zo vervolgt hij. "We konden ervoor zorgen dat alle trekkers al voor 7 uur aanwezig waren, waardoor wegblokkades niet nodig waren. Toch houden de boeren zich in zoverre netjes dat er volgens mij tot nu toe geen ernstige feiten zijn gebeurd. In het geval dat dit wel zo is, wil ik me daarvan distantiëren."

Geen feest, maar een beter beleid
De organisatie probeert verharding van de sfeer onder meer te temperen door alcohol te verbieden en de feestmuziek te temperen. Uiteindelijk is het doel namelijk geen feest, maar een beter beleid. Wel is iedereen het erover eens dat als de boodschap nu nog niet overkomt, het nooit zal overkomen in de Tweede Kamer. 

"Het is volstrekt begrijpelijk dat boeren zeggen dat het nu klaar is. Veel bedrijven uit de diervoederindustrie staan hier ook en zijn het met deze protesten eens. De vraag is nu of de boodschap overkomt in Den Haag en of de Tweede Kamer er wat mee doet. Als je dingen afspreekt, dan moet je niet ineens op een eenzijdige manier, op basis van een stikstofrapport, alles over de kop gooien", aldus Nevedi-voorzitter Henk Flipsen.

Hulpvraag van boeren
"Het is niet zo dat je enkel met een stel boeren hier staat. Ook de hele agrofoodsector. Als dit geen impact heeft, dan werken de zintuigen van Kamerleden niet. Boeren staan hier niet zomaar. Ze hebben van alles moeten regelen. Ze hebben een hele nacht in de trekker gezeten. Het is bijzonder dat boeren komen, omdat het in de genen van boeren zit dat ze alles zelf oplossen. Dat de boeren hier nu staan is in feite een hulpvraag."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
pater 1 Oktober 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10884181/kemp-800-trekkers-extra-naar-malieveld]Kemp: '800 trekkers extra naar Malieveld'[/url]
Goede zaak dit protest alleen er zal door de politiek niet geluisterd worden die vinden Schiphol verkeer en industrie veel belangrijker en die paar boeren laten ze het liefst kapot gaan
Jan Steijnis 1 Oktober 2019
Met steeds meer mensen in ons land, die ook een woonplek willen bemachtigen is het dringen geworden. Ja elke m2 wordt inmiddels al volgebouwd en geasfalteerd.
Ik woon in een agrarisch dorp tussen de weilanden en heb met een tuin om ons huis niets te klagen.
Ik zie het er nog van komen, dat op de daken van de flats kleinere koeien geweid gaan worden om voor iedereen een leefbaar bestaan te verwerven.
Eureka kan ik nog niet roepen, maar ik ga er over na denken om iets te bedenken. bv fietspaden zijn smaller dan een autoweg.
Met z'n vieren (collega's) in een auto scheelt al 3 auto's op de weg en in de stad. Zo iets heet carpoolen geloof ik.
Tussen Hoogeveen en Meppel is er al zo'n plek en deze plek wordt goed gebruikt.

wordt vervolgd
jpkievit 1 Oktober 2019
Dit pas het begin van een hete herfst de eisen van de sector onzinnege natura 2000 schrappen zoals de waterberging in de uiterwaarden is voor het algemeen belang geen uitstoot werk baar gbm beleid met een toelating van roundup en werkzame schimmelbestrijders opvolgers die het bedrijf overnemen 20jaar geen belasting heffen voedsel prijzen 15% omhoog komen terecht bij de sector acm regelaars inperken eu 27 landbouwbeleid terug naar ned
In de kleigebieden stikstof giften omhoog dan is de demoxtratie geslaagd
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden