Shutterstock

Achtergrond Stikstofdossier

'Boer moet bloeden voor multinational'

7 Oktober 2019 - Wouter Baan - 10 reacties

De stikstofplannen die het kabinet eind vorige week heeft gepresenteerd, zijn in agrarisch Nederland niet in goede aarde gevallen. Waar LTO Nederland gemengde gevoelens heeft, zijn bij Dutch Dairymen Board en Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) louter grote zorgen.

Dat er geen gedwongen generieke (maar een vrijwillige) krimp komt, is volgens LTO Nederland een pluspunt. Ook de gebiedsgerichte aanpak kan op steun rekenen. Overigens dient het vrijwillige karakter in de toekomst wel behouden te blijven en moeten de blijvers een kans krijgen om door te gaan. Vanuit dat oogpunt is LTO Nederland erg kritisch op de verplichte afroming van 30% bij extern salderen, waardoor industrie en woningbouw (middels de opkoop van ammoniakrechten) stikstofruimte van de landbouw kan kopen.

Ook steekt het LTO Nederland dat het kabinet van plan is om de latente vergunningsruimte als startpunt te nemen bij interne saldering. Op deze manier kan het gedeelte van de stal dat niet wordt gebruikt, ingenomen worden. LTO Nederland overweegt om dit juridisch te bevechten. Tevens pleit de belangenorganisatie ervoor haast te maken met het verkennen van een veilige drempelwaarde voor projecten met een verwaarloosbare stikstofruimte. "Als we net zoals onze buurlanden een realistische en veilige ondergrens hanteren, dan kunnen we meteen van het stikstofslot af", zo laat Marc Calon, de voorzitter van LTO Nederland, weten.

Industrie is grote winnaar
Sieta van Keimpema, de voorzitter van de Dutch Dairymen Board (DDB), vindt dat de multinationals de winnaar zijn van de kabinetsplannen. "Wij boeren moeten bloeden, terwijl we niet eens verantwoordelijk zijn voor het stikstofprobleem." Volgens Van Keimpema zijn de metingen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verkeerd en dus niet betrouwbaar, zoals ook wordt opgemerkt door LTO Nederland. 

"De werkelijke stikstofpluimen bevinden zich grotendeels boven de randstad waar de grote industrie gevestigd zit. Daarbij komt dat mensen niet ziek worden van ammoniak uit de landbouw, maar van stikstofoxide uit de industrie." Daarom is Van Keimpema teleurgesteld dat het kabinet inzet op extern salderen. "Dan verdwijnen boerenbedrijven omwille van de industrie en houd je alleen lege natuurgebieden over. Grasland in natuurgebieden kan bovendien geen stikstof binden, zoals snelgroeiend grasland bij boeren dat wel kan."

Van Keimpema wil dat het kabinet economische effectrapportages gaat maken voordat deze plannen worden doorgevoerd. De voorzitter van de DDB maakt zich namelijk grote zorgen wat het verdwijnen van boeren op termijn gaat doen met de werkgelegenheid in de provincies Friesland en Groningen (waar tal van ondernemers boeren bij Natura 2000-gebieden). "Als het kabinet kost wat kost een snelle stikstofreductie wil, moeten ze het openbaar vervoer voorlopig gratis maken. In tussentijd kunnen dan de effectrapportages worden doorberekend."

NMV twijfelt aan juridische houdbaarheid
Ook Harm Wiegersma, de voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), is niet bepaald positief over de kabinetsplannen. Ook hij refereert aan het feit dat de stikstofberekeningen van het RIVM in twijfel worden getrokken. "We missen de onderbouwing van het voorgestelde beleid." Wiegersma vindt het bovendien onterecht dat de problematiek grotendeels op de landbouwsector wordt afgewenteld.

Net zoals LTO Nederland, vindt ook de NMV het onterecht dat het kabinet bij intern salderen uitgaat van de gerealiseerde vergunningsruimte. Wiegersma twijfelt of dit niet in strijd is het met eigendomsrecht. Verder vindt hij het invoeren van de drempelwaarde op korte termijn een goed idee. Wel twijfelt hij nog of dit op de lange termijn standhoud, gezien de Programma Aanpak Stikstof (PAS) mede daardoor is afgeschoten. Hij zegt verder dat de NMV nog met een officiële reactie komt. Daarvoor moet de belangenbehartiger eerst nog advies inwinnen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
tem 7 Oktober 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10884240/boer-moet-bloeden-voor-multinational]'Boer moet bloeden voor multinational'[/url]
de naam zegt het al vergunde ruimte daar mogen ze niet aan komen zonder te betalen.(onder handelen met ondernemer)
lto weet nog niet of ze naar de rechter gaan (prutsers)
Piet 7 Oktober 2019
Laat ze maar komen met de geldbuidel. Voor minder dan een ton winst per jaar ga ik niet meer ploeteren. Onze zoon is voervoorlichter en komt op zijn 27e al met 6000 bruto elke maand thuis. Geen weekends, na het melken de deur uit en voor melkenstijd weer thuis. Wie is er gek?
m j ijzerman 7 Oktober 2019
geen boeren, dan wordt de voervoorlichter ook werkeloos
henny 7 Oktober 2019
hoop dat de voer voorlichter straks nog werk heeft
Bertus 7 Oktober 2019
En wat moet een kg Ammoniak/stikstof opbrengen? 10-100-1000 euro?
Hans 7 Oktober 2019
Ik begrijp de zorgen.
Verder kan de landbouw aantonen dat er na 1990 67% reductie heeft plaatsgevonden.
Gebruik dit als gezamenlijk thema en trek samen op.
Ga niet meer in discussie met de overheid voor ze met een goed plan komen.
Zij hebben jou nodig, niet andersom!
Ga veel meer samenwerken en wordt wat zij noemen burgerlijk ongehoorzaam.
Dat is wat ik ook verwacht van mijn belangenbehartigers!
vanplateringen 7 Oktober 2019
Had je maar een minister moeten aanstellen met ballen. Dit trutje heeft ze dus duidelijk niet. Ze had moeten zeggen: De landbouw heeft de afgelopen jaren al genoeg gedaan, zo niet dan stap ik op. Dan toon je ballen die zij dus letterlijk niet heeft. Ze is vals en laf.
Thomas 7 Oktober 2019
De minister laat de landbouw op verschillende punten flink in de steek, steeds lege halve toezeggingen doen en een dag erna weer terug trekken. Dat lost geen een van alle niets op.
pieter 7 Oktober 2019
Nederland tekende voor VN agenda 21, samen met nog 180 landen.
Deze toekomst visie moet onder andere de boeren in ontwikkelde landen van het land halen, onder het mom van het klimaat.
(UN)sustainable development.
google het maar eens.
geert 8 Oktober 2019
Wat een slecht en zwak beleid,laat de minister eens voor de boeren opkomen en niet tegen de boeren zijn
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Opinie Krijn J. Poppe

Melkveehouder somber, al komt het met sector goed

Achtergrond Stikstofstemming

'Minister Wiersma, schrijf dan liever niks'

Achtergrond Stikstofstemming

Samen bij mestaanpak, niet bij houderijbeleid

Nieuws Grond

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden