S. Pech / Shutterstock.com

Nieuws Protestacties Frankrijk

Iedereen in Frankrijk is boos, inclusief de boer

5 December 2019 - 2 reacties

Niet alleen in Nederland zijn de boeren het beleid van hun regering beu, ook Franse boeren komen opnieuw in opstand. Stakingen tegen het beleid van president Emmanuel Macron hebben donderdag 5 december het hele land platgelegd. Er wordt daarom van 'zwarte donderdag' gesproken.

De onvrede heerst niet alleen bij de boeren. Vrijwel het gehele land is in opstand. Het grondpersoneel van Air France, vuilnismannen in Marseille, advocaten, vrachtwagenchauffeurs: allen leggen ze het werk neer. Het openbaar vervoer in Parijs heeft zelfs aangegeven voor onbepaalde duur het werk neer te leggen.

Onvrede over pensioenen en inkomens
De onvrede is gericht op de hervorming van het huidige pensioenstelsel, dat onbetaalbaar dreigt te worden. Veel Franse regeringen hebben in de afgelopen jaren al geprobeerd het pensioenstelsel te hervormen, maar krabbelden terug na massale betogingen. De regering van de inmiddels impopulaire president Macron heeft echter aangegeven dat hervorming er wel degelijk gaat komen.

Het boerenprotest is met name een schreeuw om betere inkomens, maar ook onderwerpen als het negatieve imago dat is gecreëerd rond de boer en het beleid vanuit de regering is de Franse boeren niet in de koude kleren gaan zitten.

Zoveelste protest op rij
Protesteren zit bij de Franse boeren in hun DNA. De actie van 5 december is de zoveelste op rij. Na de Nederlandse protesten op 1 oktober, trokken de Franse boeren op 8 oktober ten strijde. Diverse wegen en tolstations werden geblokkeerd, boeren trokken in trekker colonnes over de Franse snelwegen en in de Zuid-Franse stad Nîmes werd zelfs bij verschillende overheidsinstellingen rot fruit en mest op de stoep gedrapeerd. "Een waarschuwing", zo noemde de Franse boerenbond FNSEA het. "Bij geen gehoor zullen er meer acties volgen'"

Dat laatste bleek niet gelogen. Op 27 november trokken Franse boeren massaal richting Parijs, waar het hart van de Franse politiek zich bevindt. Door middel van blokkades legden ze het verkeer in en rondom de stad volledig plat.

Acties in Nederland
De Franse vasthoudendheid slaat over naar ons land en naar Duitsland. Farmers Defence Force heeft namelijk aangegeven dat in Nederland een grootschalige protestactie zal plaatsvinden rond Kerst. Er zijn geluiden te horen dat de voedselvoorziening wordt platgelegd. Ook de bouwers doen mee aan die actie. De geplande actie is een reactie op de teleurstellende houding van het kabinet omtrent het stikstofdossier. Ook in Duitsland waren eind november grote boerenprotesten.

 

boerenbusiness.nl

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Willie Dille 6 December 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10884930/iedereen-in-frankrijk-is-boos-inclusief-de-boer]Iedereen in Frankrijk is boos, inclusief de boer[/url]
Boeren zijn blijkbaar niet in staat om de knechting van onverkozen Europese leiders te herkennen middels onhaalbare normen, nu hun VVD obers met culturele probleemimplementatie cultuurvluchtelingen het christendom blijkbaar niet snel genoeg konden vervangen als de vertrouwde vorm van onderwerping.

Geeft inzicht hoe het in 1930 kon gebeuren: verdeel en heers, alles word weggegeven met de politieke klokkenluiders gekruisigd als rodeo clown, dank aan onze grijnzende obers.
J.M 8 December 2019
De Fransen snappen in ieder geval dat het over meer gaat dan alleen stikstof en regelgeving. Een normale prijs voor de geleverde producten waardoor er een normaal inkomen gegenereerd kan worden is in mijn ogen zeeeer welkom.
Graag zou ik zien dat dit probleem in Nederland ook eens aangekaart zou worden.
Klein voorbeeld bietenprijs terug naar een vooroorlogse niveau van 31 euro per ton, lees onder de kostprijs, terwijl de winkelprijs van suikergerelateerde producten eerder stijgen dan dalen, conclusie multinationals vullen hun zakken over de rug van boeren.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Zet contractprijsverhoging Franse teler in beweging?

Achtergrond Aardappelen

Zet contractprijsverhoging Franse teler in beweging?

Logistieke chaos beïnvloedt Franse aardappelmarkt

Nieuws Aardappelen

Logistieke chaos beïnvloedt Franse aardappelmarkt

Lactalis sluit akkoord over lagere melkaanvoer

Nieuws Melk

Lactalis sluit akkoord over lagere melkaanvoer

Hoe Frankrijk verzuipt in biologische melk

Achtergrond Zuivel

Hoe Frankrijk verzuipt in biologische melk

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief