Shutterstock

Nieuws Stikstof

Spoedwet stikstof loopt mogelijk vertraging op

6 December 2019 - 10 reacties

De spoedwet stikstof wordt mogelijk op de lange baan geschoven. De Eerste Kamer is vandaag met het statement gekomen dat er meer tijd nodig is om naar de spoedwet stikstof te kijken. Volgens bronnen zijn het met name de senatoren van de oppositie die op de rem trappen.

De spoedwet werd gisteren aangenomen door de Tweede Kamer, mede dankzij steun van de SGP, 50PLUS en het onafhankelijke kamerlid Van Haga die de coalitie aan een meerderheid hielpen. Volgende week zou de behandeling door de Senaat zijn, die na verwachting de week daarna (op 17 december) erover zouden stemmen. Er lijkt nu een kink in de kabel te komen. 

Waar het kabinet aandringt op een snelle afhandeling, om daarmee de woning-, weg- en waterbouw een duw in de rug te geven, geeft de Eerste Kamer aan meer tijd te willen om tot een beslissing te komen. Deze uitspraak zou betekenen dat het aannemen van deze wet niet op 1 januari 2020 voltrokken kan worden. Aankomende dinsdag 10 december wordt besloten of de behandeling over het kerstreces heen getild wordt, of niet.

Oppostie wil wachten
Het zijn voornamelijk de oppositiepartijen die roet in het eten gooien. Zij vinden de wet te ingewikkeld om er binnen 2 weken een besluit over te nemen. Daarbij vindt, met name de linkse oppositie, ook dat er te weinig structurele maatregelen worden genomen om de stikstofuitstoot te verminderen en de schade aan natuur te herstellen. Ze willen daarom wachten op andere stikstofplannen van het kabinet.

Samenwerking met PvdA
Het feit dat oppositiepartijen GroenLinks en de PvdA in de Tweede Kamer tegen stemden, kan ook ongunstig uitpakken voor het besluit dat de Eerste Kamer zal nemen. De coalitie is sinds mei dit jaar namelijk de meerderheid kwijgeraakt in de Eerste Kamer. De grootste kans om tot een akkoord te komen, ligt bij de samenwerking met één van beide partijen. De hoop is daarbij gevestigd op de PvdA, die mogelijk openstaat om over eventuele steun te praten. Dit in ruil voor afspraken over meer woningen voor de lagere inkomens.

boerenbusiness.nl

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
Boerin Dieuwke 6 December 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10884952/spoedwet-stikstof-loopt-mogelijk-vertraging-op]Spoedwet stikstof loopt mogelijk vertraging op[/url]
Mansholt, de PvdA'er, heeft de basis gelegd voor het stikstof probleem. En nu is het weer de PvdA, die het stikstofprobleem niet voortvarend aanpakt. De volgende generatie boeren is de pineut..
Jochem 6 December 2019
Dieuwke jij verdient een duwtje want als je zoveel onzin in 1 zin kunt proppen krijg je van mij de gouden pollepel zodat je altijd in de onzinsoep kunt roeren.
Mozes 7 December 2019
Zolang er een Zwarte pieten discussie is, onze katten niet buiten mogen lopen, we geen 130 mogen in de file en onhaalbare normen geïmplementeerd worden met eenvoudige listen als:

U bent niet het probleem, maar een deel van de oplossing.

Zolang luister ik naar Boerin Dieuwke, omdat wij onze sociaal geschiedkundige politici betalen voor hun beslissingen voor het totaal verdwenen "ons" in ONS LAND! Niet gehinderd door enige kennis van zaken of mogelijk verwijtbare grootheidswaanzin.

(al dan geen psychologisch defect, buiten onze gangbare kennis het mogelijk interessantere dierenrijk waarbij de enige vorm van oneindige economische groei van arbeidsvaluta kanker is).
tot hier en niet verder 8 December 2019
nee boerin dwieuke, de burgers zijn op korte termijn de dupe, enkel omdat heel de samenleving naar de knoppe gaan door deze onzin, maar ze zullen het pas snappen als het zover is
Jan 8 December 2019
Wat lees ik hier boven als 10 december geen akkoord is wordt het na kerstreces heen getilt?
Ambtenaren landsbestuurdens gebruik je verstand en ga op 10 decmber net zolang door dat er een reeël akkoord licht voor de boeren bouw en baggerasrs neem uw verantwoording ga niet eerst op vakantie maakt een akkoordvoorkom dat er duizenden mensen zonder werk komen te zitten met een loon dat een stuk lager ligt landbestuurders stoot uw eigen mede mens het brood niet uit de mond
Kjol 8 December 2019
Politiek laat het toneelstuk flink uitlopen, het is in hun eigen belang om zoveel mogelijk te vertragen en te traineren. Ieder weldenkend mens snapt dat het PAS, PFAS etc een compleet verzinsel is die ook nog eens lekker aangedikt is met extreem lage normen en uitroepen van milieurampen. Nu de bevolking nog even tegen elkaar ophitsen en de chaos is compleet, het grootkapitaal gaat er als een dief in de nacht met de buit vandoor.
De buit is een financiële crisis die nu alleen nog even getriggerd moet worden waarmee veel eigendom van het zich intussen arm geleende volk tegen bodemprijzen van de hand gedaan wordt aan kapitaalkrachtige ‘opkopers’ met wereldwijde tentakels in het financiële systeem.
Mozes 11 December 2019
amen
Kjol 11 December 2019
Greendeal? Voor wie is die goed?
EU gaat minder produceren en nog meer geld bijdrukken, meer belastingen voor de gewone man en meer lasten voor de kleine ondernemer.
Eigenlijk een oneindige reeks maatregelen zonder financiële onderbouwing, wellicht boswachter worden.
Mozes 12 December 2019
Boswachter? Waarom niet de politiek in Kjol!

Rutte is voor iedereen de minst slechte, zieke man.
Hersendode grijns, uitstraling van culturele Magere Hein.
Willie Dille 12 December 2019
Deze man zal geschiedenis schrijven als het leegroven van onze christencultuur, de weg naar de hel zal geplaveid zijn met goede voornemens van deze lege huls, de ober van Europa, Walgelijk.

Hoeveel promille krankzinnige norm voor onteigening?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Stikstofwet nog lang geen gelopen race

Politiek Stikstof

Stikstofwet nog lang geen gelopen race

'Rijk mag geen éénjarige pacht meer uitgeven'

Nieuws Politiek

'Rijk mag geen éénjarige pacht meer uitgeven'

Erisman maakt draai van uitkoop naar investeren

Nieuws Stikstof

Erisman maakt draai van uitkoop naar investeren

Postende boeren bij Kamer brengen discussie op gang

Nieuws Stikstof

Postende boeren bij Kamer brengen discussie op gang

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief