Eigen foto

Nieuws Impact Award 2019

Bart Kemp wint eerste Impact Award

18 December 2019 - Anne Jan Doorn - 7 reacties

Bart Kemp, initiator van een van de grootste boerenprotesten in de geschiedenis van de landbouw, heeft de Impact Award 2019 gewonnen. Hij kreeg de Impact Award op het Nationaal Economisch Landbouwcongres van Boerenbusiness uitgereikt voor zijn bijzondere inspanning ten goede van de Nederlandse boeren en tuinders.

Kemp nam de Award in ontvangst onder applaus van het publiek. "Ik ben blij met de erkenning die we voor de acties krijgen. Het gaat ons niet om miljoenen euro's voor de boer, maar om een normaal gezinsinkomen en een goed bestaan. Het gaat er ons om dat de boeren zich niet hoeven te schamen voor wat ze doen." De prijs die hij ontving, wil hij gebruiken voor ontwikkeling van de landbouwsector in Burundi. 

Boerenprotesten
Wat met een bericht van zijn hand op WhatsApp begon, groeide in de nazomer van dit jaar uit tot een van de grootste boerenprotesten in de geschiedenis van de landbouwsector. Op 1 oktober kwamen duizenden boeren met hun trekkers en voertuigen samen op het Malieveld in Den Haag om te protesteren tegen de onbetrouwbaarheid van overheid en instanties. 

Vooral de inzet en beheerstheid van Bart Kemp hebben ervoor gezorgd dat deze actie goed georganiseerd van de grond kwam en dat de boeren sinds die dag weer worden gehoord in Nederland en in de politiek. Ook hebben de door hem geïnitieerde protesten geresulteerd in een hogere waardering voor de boer vanuit de burger.

Trein in beweging gezet
Hij heeft zich nergens door van de wijs laten brengen en had de touwtjes stevig in handen op en rond dinsdag 1 oktober. Kemp toonde aan dat wat kan beginnen als een reactie, kan uitgroeien tot een beweging met een eigen koers en agenda. Hij heeft de trein in beweging gezet en heeft zijn verantwoordelijkheid genomen door in actie te komen.

Daarmee heeft hij serieuze impact geleverd voor de sector. Over 25 jaar herinneren nog vele boeren zich de demonstratie en daarbij zijn tussen boeren uit meerdere sectoren en windstreken vriendschappen gemaakt voor het leven. Daarmee heeft de saamhorigheid onder de boeren een stevige impuls gekregen. 

Herwaardering van de boer
Kemp is zijn beweging 'Agractie' niet begonnen om een belangbehartiger te worden, maar vooral om herwaardering voor de Nederlandse boer en tuinder af te dwingen. Zo stond ook de boer-burgerbrunch van vrijdag 13 december in dat teken. Kemp heeft de Impact Award gewonnen op basis van aanmeldingen vanuit de sector. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
agri 18 December 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10885083/bart-kemp-wint-eerste-impact-award]Bart Kemp wint eerste Impact Award [/url]
verdiend!
tot hier en niet verder 18 December 2019
ik vindt dat het meer aan Mark van de Oever toegekomen zou hebben, of het moet zijn dat hij het niet gekregen heeft door het verzachten van zijn uitspraak over 40-45
boertje 19 December 2019
proficiat Bart!
Zeer verdiend!
Altijd netjes gebleven en toch de vinger precies op de zere plek gelegd.
In tegenstelling tot Mark vd Oever
ook boer 19 December 2019
Gefeliciteerd Bard, zeer goed de boeren in de schijnwerpers gezet en goed aangegeven waar het om gaat.
De onbezonnen en ongeorganiseerd actie’s van gisteren doen volgens mij meer kwaad dan goed.
tot hier en niet verder 19 December 2019
Dat de acties gisteren niet georganiseerd waren lag niet aan FDF, maar doordat het van de rechter niet mocht, hoezo vrij land? En het beroep tegen de uitspraak niet behandelen? Hoezo rechtspraak, kromspraak zal je bedoelen
Eventothier 19 December 2019
Proficiat Bart. Toch denk ik dat t te laat is.
We zijn over 3 jaar allemaal weer " deeltijd boeren"
Kleine boertjes die uit liefhebberij nog boer zijn, maar geen inkomen kunnen halen.
Grote hoeveelheid voedsel komt uit buitenland ,dat niet gecontroleerd wordt en geen herkomst bekend is.
WEL GOEDKOOP HOOR.
Dit hoor je joch overal in de POLITIEK, we moet niet blind zijn.
Het tij is in Nederland niet meer te keren.
jan veltkamp 19 December 2019
Wat maakt het uit of Kemp of v/d Oever het geworden is? Het sterke punt van deze 2 (partijen) is dat ze elkaar steunen waar het kan maar elkaar in ieder geval niet afvallen. Elkaar afvallen is A verloren energie en B voer voor de tegenstanders die ze tegen elkaar kan gaan uitspelen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox