Eigen foto

Nieuws Landbouwcongres 2019

'Weg kiezen die minste pijn veroorzaakt'

18 December 2019 - Jeannet Pennings - 5 reacties

Boeren zoeken zekerheid en perspectief. "Daarvoor moeten zij werken aan meer onderlinge samenwerking", zo zegt Jan-Kees Goet, de secretaris-generaal van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, op woensdag 18 december tijdens het Nationaal Economisch Landbouwcongres van Boerenbusiness.

"Als Carola het niet doet, krijg je Jan-Kees Goet", zo kondigt dagvoorzitter Marit van Bohemen de secretaris-generaal van het ministerie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan. "De verhouding tussen de economie en politiek is moeizaam op dit moment", zo trapt Goet af. "En deze spanning kan blijven oplopen. We zullen een weg moeten kiezen die voor ons allen de minste pijn veroorzaakt."

Het is volgens Goet belangrijk om voortdurend met elkaar in gesprek te blijven. "Met de landbouwsector, de natuurorganisaties, de supermarkten en de andere betrokkenen. Het Landbouw Collectief is daar een erg goed voorbeeld van. We hebben inmiddels afspraken met elkaar gemaakt en dat is wat mij betreft de beste weg. Alleen op een breed maatschappelijk draagvlak kan de sector bloeien."

Ecologische grenzen
Het is een tijd van grote transities in de Nederlandse landbouw. "We zijn als sector tegen ecologische grenzen aangelopen en soms zijn deze ook overschreden." Vernieuwing is volgens Goet noodzakelijk. "Boeren moeten op zoek naar de bedrijfsvoering die past binnen de ecologische grenzen." Dat systeem heet volgens hem kringlooplandbouw. "Een systeem waarbij nutriënten steeds weer terug de voedselproductie in worden gebracht, de bodem niet wordt uitgeput en er zorg is voor de biodiversiteit. Maar, ook een systeem waarbij producenten een eerlijke prijs krijgen voor hun producten."

Het landbouwministerie zet daarom in op 3 thema's, waar inkomen 1 van is. "Dit betekent onder andere dat de regelgeving aangepast moet worden voor eerlijke prijzen en dat oneerlijke handelspraktijken aangepakt gaan worden." Verder maakt het ministerie werk van meer waardering voor het voedsel met minder voedselverspilling en behoud van de internationale toppositie van de sector. 

Meer samenwerking
Goet heeft er vertrouwen in dat de Nederlandse landbouwsector zich aan de transities kan aanpassen. "Dat is de afgelopen 70 jaar gelukt en zal de komende jaren ook gebeuren. Meer onderlinge samenwerking is daarvoor van belang. Zoek elkaar op. Gebruik elkaars producten en reststromen en ga samen op zoek naar een afzetmethode voor uw streekproducten. Zo kan de Nederlandse landbouw een voorbeeld zijn en blijven in de wereld."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
arie 19 December 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10885089/weg-kiezen-die-minste-pijn-veroorzaakt]'Weg kiezen die minste pijn veroorzaakt'[/url]
Waarom hoor je niemand dat je zonder stikstof,geen gras,dus geen melk,en alle agr.produkten die we exporteren zouden hebben.
Tevens verwerken wij ook miljoenen tonnen uit de voedingsmiddelen industrie niet geschikt voor menselijke consumptie. Tata steel kreeg ik weet niet hoeveel stikstof toebedeeld en ook de amercentrale,met als excuus hoeveel mensen er werken.In de agr.sector werken direct en indirect een veelvoud mensen.Korten op stikstof bij verkoop aan derden is een regelrechte diefstal.
Ton Westgeest 19 December 2019
Eerlijk inkomen, meer waardering, toppositie behouden. Zegt Jan-Kees Goet, wat een gelul van een secretaris-generaal, die doet of hij iets nieuws verteld! Moet je voor zulke uitspraken naar een landbouw congres???? Die horen we al decennia.....wat is er tot nog toe van terecht gekomen???

Eerlijk inkomen, Dat gaat echt niet gebeuren alles is markteconomie geworden, zelfs de gezondheidszorg.... Als ze hier melk tekort komen gaat er ff een tankwagen over de grens en komt vol terug, eerlijk??

Waardering, de boeren hebben zogenaamd goodwill en waardering van de burgers omdat de burgers het zelf ook zat zijn uitgeknepen en gepiepeld te worden door de politiek, niet uit waardering...

Toppositie behouden, Nederland is helemaal geen 2e exporteur van de wereld, als je alle import er aftrekt. We importeren (60 miljard) aan landbouwproducten uit de hele wereld, wat we ook overal weer naartoe exporteren(85 miljard) We importeren ook veel melk en hoe kan je je toppositie behouden als de regels in het buitenland anders of er helemaal niet zijn??


jan veltkamp 19 December 2019
Het zijn niet de ministers maar deze top ambtenaren die de muur vormen waar de boeren tegen aan lopen. Ik blijf erbij dat als er een nieuwe minister komt dat er een volledig nieuw ambtenaren apparaat moet komen. Neem bijv de affaire bij de belastingdienst. De minister verdwijnt maar alle top ambtenaren en hoofdinspecteurs van belasting blijven zitten. Totale onzin toch. ik blijf erbij dat als het een minister niet lukt om de boel op de rit te krijgen dan de hele top opzouten.
Ton Westgeest 21 December 2019
Het moet zijn...

"Ook ALS Carola iets doet, krijg je toch nog Jan-Kees Goet",

D66 ambtenaren zijn de baas!! Yes minister zeggen, maar de ambtenaren bepalen het beleid.......
Kjol 21 December 2019
Het schip is zwaar beschadigd en begint te kapseisen, kapt. Schouten moet zorgen dat we nu de juiste vaarroute vinden??
Ben bang dat het ieder voor zich is.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox