Shutterstock

Nieuws Startersregeling

Geld voor startende boeren om te verduurzamen

2 Januari 2020 - Jeannet Pennings - 14 reacties

Startende agrarisch ondernemers kunnen sinds 1 januari 2020 een lening aanvragen voor het verduurzamen van hun bedrijf. De overheid stelt hiervoor in totaal €64 miljoen beschikbaar.

Met de borgstellingsregeling Vermogensversterkend Krediet (VVK) hebben starters de mogelijkheid om tot 3 jaar na overname een lening af te sluiten waarmee zij investeren in de toekomstbestendigheid van het bedrijf. Reden is dat er vaak na de overname van een boerenbedrijf niet direct ruimte is om verduurzamingsinvesteringen te doen.

Rijk staat garant
Met deze borgstelling van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) – die in samenspraak met het NAJK, RVO en de Rabobank tot stand is gekomen – is het ook voor kredietverstrekkers interessant deze lening aan te bieden. Mocht een bedrijf failliet gaan, dan staat het Rijk garant. Verwacht wordt dat financiers €800 miljoen tot €1 miljard extra kunnen uitlenen met deze regeling.

Om gebruik te kunnen maken van de regeling wordt het investeringsplan van startende agrariërs getoetst op: het sluiten van kringlopen, het versterken van de sociaal economische positie van de boer in de keten, de klimaatopgave, ecosystemen, vitaliteit van het platteland, dierenwelzijn en waardering voor voedsel. Deze criteria komen uit de LNV-toekomstvisie ‘Waardevol en Verbonden’. Verder moeten de investeringen aantonen dat de rentabiliteit, en daarmee het toekomstperspectief, van het bedrijf verbeterd is ten opzichte van vóór de overname.

Begeleidingstraject
Het bedrijf overnemen en toekomstbestendig maken vraagt kennis van ondernemerschap. Op verzoek van de jonge boeren zelf is er daarom ook ruimte gecreëerd voor het opzetten van een opleidings- en coachingstraject. Hier is €11 miljoen voor beschikbaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
14 reacties
Allee 2 Januari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10885183/geld-voor-startende-boeren-om-te-verduurzamen]Geld voor startende boeren om te verduurzamen[/url]
Jongeren trap er niet in !!!!!! De geschiedenis herhaald zich wat rendement betreft. Die jongeren die erin trappen zijn voor zichzelf verantwoordelijk en niet de banken en de overheid. Hetzelfde gold voor de boeren de nu op de achterste benen staan, als deze niet goed hebben geluisterd en nu met de gebakken peren zitten hebben ze gekregen waar ze om hebben gevraagd.
bep 2 Januari 2020
Geld lenen kost geld.hiervoor waarschuwt de overheid zelf dus een gewaarschuwd man telt voor twee.
schoenmakers1 2 Januari 2020
De overheid is niet te vertrouwen, het zijn de grootste criminelen die er zijn, de maffia is er niks bij
eenvoudige boer 2 Januari 2020
welkom in de groene klimaatstaat
willie van Gemert 2 Januari 2020
Aan de ene kant paaien en aan de andere kant de nek omdraaien ?
Jonge boer 3 Januari 2020
Prima regeling. Tot volle tevredenheid gebruik van gemaakt! We moeten niet doorslaan met complottheorieën, waar inmiddels de hele FDF in lijkt te geloven als je op hun FB kijkt....
schoenmakers1 3 Januari 2020
jonge boer leeft in een droom, hij laat andere de kastanjes voor hem uit het vuur halen, maar zal als hij wakker wordt de deksel op zijn neus krijgen, jammer dat hij niet ziet wat er aan de hand is
Allee 3 Januari 2020
verstand komt ``meestal`` met de jaren...…..
Allee 3 Januari 2020
Jonge boeren kunnen ze gemakkelijk strikken, de wat wijzere boeren pakken dat geld ( gewone subsidie) niet eens meer aan.
Dell leningen 8 Januari 2020
Bent u op zoek naar super dringend krediet?
U zoekt hulp om uw activiteiten te vergroten of een project uit te voeren?

Wij kunnen u helpen.
Wij zijn een financiële instelling in een particuliere hoedanigheid die gekwalificeerd is voor onze betrouwbaarheid en voor onze snelheid, we helpen individuen die willen investeren of een persoonlijk financieel probleem willen oplossen om financiering te hebben die dicht bij onze structuur ligt. E-mail: Dell_hospitality@outlook.com of Bel: +447741034627 SMS of WhatsApp.
Dick 9 Januari 2020
Juiste kop:

Geld om startende boeren aan de ketting te leggen voor het verduurzamen (van relaties)

1. Welke lobbyist?
2. Welk bedrijf?
3. Giertank erin.

Willie Dille 9 Januari 2020
Subsidie is niets anders als het tegenovergestelde van vrijheid en democratie: tollenaars van onze lobbycratie bepalen hoe wij ons moeten gedragen, van ons eigen geld nota bene!

Eerst geld afpakken en teruggeven wanneer je precies doet wat iemand beveelt, dat is de moderne dictatuur waarop wij hebben gestemd...

Onze vrijheidsstrijders draaien zich om in hun graf.
schoenmakers1 9 Januari 2020
Je moed dan zelfs dingen doen die niemand normaal zou willen doen, hoe ver wil men gaan, TUIG
Oude boer 9 Januari 2020
Niks mis mee. Vroeger kenden wij de WIR subsidie voor ordinaire goedkope groei. Wat heeft verdubbeling van de NL veestapel ons gebracht, vooral klaagzangen zoals hier op het forum. Succes jongeren, de tijd van de 50-plussers is geweest, nu mogen jullie.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden