Eigen foto

Nieuws Stikstof

Landbouw Collectief: 'Er zijn nog hobbels te nemen'

29 Januari 2020 - Redactie Boerenbusiness - 10 reacties

Het Landbouw Collectief streeft ernaar om volgende week, woensdag 5 februari, duidelijkheid te hebben van het kabinet. Beide partijen praten dan verder over de stikstofaanpak. De toezeggingen die het kabinet heeft gedaan, moeten nog worden beklonken op detailniveau. Een akkoord is nog geen gelopen race.

Tijdens het befaamde Catshuisoverleg, dat eind vorig jaar plaatsvond, heeft het kabinet toegezegd dat er geen generieke krimp en gedwongen opkoop van boerenbedrijven komt. Ook een landelijke stikstofaanpak is beloofd, net als een herijking van de Natura2000-gebieden en het principe 'meten is weten' bij het bepalen van de ammoniakdepositie.

Het Landbouw Collectief levert op haar beurt stikstofruimte die het kabinet kan aanwenden voor woningbouw. Via reeds bekende maatregelen (zoals minder eiwitrijk veevoer, extra weidegang en het uitrijden van mest aangelengd met water) belooft het collectief een ammoniakreductie van minimaal 3 kiloton.

Een akkoord mocht het volgens Aalt Dijkhuizen, voorzitter van het Landbouw Collectief, destijds nadrukkelijk niet genoemd worden. Hij had het over 'afspraken met het kabinet'.  Met andere woorden: een soort intentieverklaring. Hoeveel de toezeggingen waard zijn, moet volgende week blijken wanneer de details ter sprake komen. 

'Nog hobbels te nemen'
Een 'stikstofdeal' is volgens het Landbouw Collectief nog niet in kannen en kruiken. In een persverklaring staat dat er nog hobbels genomen moeten worden. Op ambtelijk niveau wordt daarom momenteel druk overlegd om die te egaliseren. Het doel is om volgende week tot een besluitvorming te komen waar iedereen, inclusief de provincies die ook bij het overleg aanschuiven, zich in kan vinden. 

Het Landbouw Collectief streeft naar afspraken op detailniveau. De inzet is vrij duidelijk. In een openbaar document zijn alle bespreekpunten nog eens op een rij gezet. Hieruit blijkt dat een akkoord geen zekerheid is. De details bepalen immers vaak de uitwerking van het beleid. Over de invulling van intern- en extern salderen zit het kabinet en Landbouw Collectief bepaald nog niet op 1 lijn. 

Het is overigens goed mogelijk dat Den Haag volgende week woensdag volstroomt met boeren. Zo heeft Farmers Defence Force (FDF) haar achterban opgeroepen om massaal naar onze politieke hoofdstad af te reizen en het gesprek op die manier kracht bij te zetten. 

Klik hier om de bespreekpunten van het Landbouw Collectief in te zien. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
José Margreeth 29 Januari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10885712/landbouw-collectief-er-zijn-nog-hobbels-te-nemen]Landbouw Collectief: 'Er zijn nog hobbels te nemen'[/url]
We gaan niet weer sjoemelen, zoals we al 50 jaar gedaan hebben. Overdaad aan ammoniak moet stoppen. Geen compromis over deze criminele activiteit van vooral de veehouderijsector. Vervuilers komen 5 februari niet Den Haag binnen.
schoenmakers 1 30 Januari 2020
Zegt iemand die het er mee eens is dat de landbouw totaal besodemieterd wordt
Johan 30 Januari 2020
José, boeren zijn geen criminelen. Als er z9veel criminele opebare organisaties waren als er boeren zijn, dan had 'dolland' er heel anders uitgezien.

Omdat het volgfns bepaalde personen minder goed gaat met de natuur, gaat u strooien met zulke termen? Volgdns mij weet u dan niet wat criminaliteit is. Op komen voor je sector mag. En als dat met trekkers gebeurd, geeft aan hoe hoog de nood is.
Als alle boeren met de trein naar denhaag gaan op hun kapklompen en met hun hooivork, dan verzinnen ze daar wel weer wat op. Dan is de hooivork ineens een wapen en de klomp ook.
Alsu zelf boer was, dan sprak u wellicht anders.
Misschien was u niet met de trekker gegaan, maar u was ook oogekomen voor uw belangen, voor het feit dat hier in nl qua democratie en manipulatie neigend naar dictatuut door bepaalde mensen en organisaties je gewoon ráákt!!!
Bert 30 Januari 2020
Jose Margreeth Leg eens uit wat je onder sjoemelen verstaat , en wat is de criminele activteit in de veehouderij dan?
De landbouw draagt oplossingen aan ,geen enkele andere stikstofuitstotende sector in NL heeft tot nu toe iets aan de oplossing bijgedragen !!
economniet 30 Januari 2020
94,5 miljard export. wie heeft er nadeel van in N.L.?
jose Margreeth noemt dit SJOEMELEN.
Nederlander 30 Januari 2020
@ José M
Mensen zonder verstand van zaken moeten zich niet met deze materie bemoeien!
Aan kakelende kippen zonder kop heeft niemand behoefte!
José M. 2 Februari 2020
NL, niet blaten, maar laat zien dat je er wel verstand van hebt. De ammoniak moet naar 0%, bijv. door 100% rexycling. Waarom niet?
regelbedenker 2 Februari 2020
Doet de landbouw al Jose, nu de rest van Nederland nog!
Kjol 3 Februari 2020
Ze kunnen in Den Haag praten tot ze een ons wegen, probleem is juist de wetgeving, de MOB maakt puur gebruik van de indertijd gemaakte milieu wetgeving.
Daar valt niet omheen te lullen, het blijft zo doormodderen.
regelbedenker 3 Februari 2020
Zo is het precies Kjol, de regelgeving is leidend, MOB, ik ben er tegenstander van, maar het is hun recht, alleen als je als eenling tegen de overheid staat kom je er wel achter wat de regels voor de bestuursorganen zijn, hun mogen alles en hoeven niks, ook in de regelgeving vastgelegd.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden