Shutterstock

Nieuws Voedselproductie

FAO waarschuwt voor wereldwijd voedseltekort

30 Maart 2020 - 7 reacties

Er zijn grote maatregelen genomen om de dreiging van het coronavirus te kunnen bestrijden. Deze maatregelen kunnen de voedselhandel op grote schaal verstoren. De Wereldvoedselorganisatie (FAO) waarschuwt voor het risico van wereldwijde voedseltekorten.

Op een aantal markten worden verstoringen ondervonden als gevolg van beperkende maatregelen die zijn genomen om het coronavirus te bestrijden. Blokkades en bewegingsbeperkingen verstoren het verwerkings- en distributieproces van voedsel.

QU Donqyu, directeur-generaal bij de FAO, heeft er op aangedrongen maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat wereldwijde voedselsystemen goed blijven werken. Vooral armere mensen in de wereld zijn met betrekking tot de toegang tot voedsel het meest kwetsbaar tijdens de corona-pandemie.

Voedselketens mogen niet worden verstoord
“De COVID-19-pandemie treft voedselsystemen en alle dimensies van voedselzekerheid over de hele wereld. Geen enkel land is immuun. We moeten ervoor zorgen dat de voedselketens niet worden verstoord en goed kunnen blijven functioneren zodat de productie en beschikbaarheid van veilig voedsel voor iedereen mogelijk blijft”, aldus het hoofd van de FAO.

Goede voorraad, vertraagde distributie
Dongyu zegt dat mondiale voedselmarkten goed bevoorraad zijn, maar dat er toenemende bezorgdheid is. Zo is er al een vertraging in de productie en distributie gemeld op de Europese markten, waar leveranciers uit Spanje, Italië, Frankrijk, Duitsland, Polen klagen over knelpunten bij de nationale grenzen en het gebrek aan personeel. In een aantal gevallen is de uitvoer van vlees, dat door sommige landen mondiaal wordt verwerkt, beperkt om de binnenlandse vraag te dekken, waarbij aan sommige exportorders niet wordt voldaan.

Volgens Dongyu moeten er maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat de voedselmarkt een transparante, stabiele en betrouwbare bron van voedselvoorziening blijft.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Bert 30 Maart 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10886461/fao-waarschuwt-voor-wereldwijd-voedseltekort]FAO waarschuwt voor wereldwijd voedseltekort[/url]
Is bij groen links en D66 niks van bekend,zij laten liever mensen verhongeren
hans 30 Maart 2020
De wereldvoedselhandel is er alleen, alleen voor de handel, dus de snelle gemakkelijke winst voor de aandeelhouders, niet om voedsel eerlijk over de planeet te verdelen.
Zij heeft liever dat wij goud betalen voor voedsel wat voor 50% verspild wordt, dan dat zij dit voedsel tegen lagere betaling in een minder betalende, hongerende markt afzetten.
FAO, net als het IMF, als bewakers van de westelijke elites.
Abonnee
kees 30 Maart 2020
Bert die begrijpen er niet veel van,maar ik hoor ze niet meer.
Tom 31 Maart 2020
In veel landen heerst honger, maar daar trekken dier/milieu activisten, zich niets van aan, een eerlijke prijs voor de boer trouwens ook niet. De huidige landbouw moet stoppen in hun ogen.
gerard 31 Maart 2020
mooie foto met een uitlopende ui in het midden
Abonnee
betweter 31 Maart 2020
en kaal

deze worden bij mij uit het monster gegooid

is toch niks mis mee om te eten?
Mt 8 April 2020
Wordt hoog tijd dat een ieder honger krijgt!!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox