Voedselketen

A-Insights

Aangeboden door A-Insights

Supply chain-tekorten en kosteninflatie

De huidige kosteninflatie en de tekorten in de toeleveringsketen zijn ongekend. Dit is deels te wijten aan een plotselinge stijging van de vraag na het Covid-herstel, maar ook aan de monetaire inflatie en structurele onderinvesteringen in kritieke sectoren zoals de containervaart, mijnbouw en fossiele brandstoffen.
8 April 2022
slachterij varkensvlees

Nieuws Varkens

Is top varkensprijs voorlopig even bereikt?

Deze week werd duidelijk dat de grote Duitse slachtbedrijven in brandbrieven afnemers opriepen om snel tot het openbreken van bestaande contracten over te gaan. De snel stijgende varkensprijzen als ook overige kosten zouden leiden tot een onhoudbare situatie. Ook in Nederland kraakt de keten in alle voegen en lijkt de top voorlopig even bereikt, zo melden insiders uit de vleesindustrie.
18 Maart 2022
Boerenbusiness CocaCola

Opinie Geesje Rotgers

Groene voedselstrategie tast volksgezondheid aan

Mensen moeten milieuvriendelijker gaan eten. De huidige voedselproductie zou te belastend zijn voor het milieu. De rapporten over de hervorming van de Nederlandse landbouw reiken inmiddels tot ver boven de dakgoot.
8 Februari 2022
euro inflatie

Opinie Kees Maas

Boeren wordt onbetaalbaar in krakende voedselketen

De wereld staat in brand als het gaat om de beschikbaarheid van grondstoffen voor verschillende sectoren. Kees Maas vraagt zich af of de wereld wel beseft wat er gebeurt in de mondiale voedselketen en dat de beschikbaarheid van voedsel al lang geen zekerheid meer is.
30 September 2021
data technologie

Business Technologie

'Data-uitwisseling kan hele voedselketen helpen'

Steeds meer partijen in de voedselketen maken gebruik van technologie. Maar al die technieken worden nog grotendeels afzonderlijk van elkaar gebruikt. 'Kennis delen, is kennis vermenigvuldigen', stelt Johan Heylen, commercieel directeur van kalfsvleesproducent Vanlommel, tijdens het het derde Foodinar van ING België dat op donderdag 23 september werd georganiseerd.
25 September 2021
regen

Opinie Pascal Philipsen

Groene monster bedreigt onze voedselzekerheid

Als een megabulldozer walst het groene monster over de bestaande land- en tuinbouw heen. Over zo goed als heel de voedselketen is de route van het grote natuurgevaarte. Wat decennialang uitmuntend was en voor welvaart heeft gezorgd, is nu het afgrijselijke vervuilende monster. Een gruwel dat vooral verslagen moet worden zo lijkt het.
19 Juli 2021
melkvervangers

Nieuws Melk

NZO: Niet misleiden met plantaardige ‘zuivel’

Plantaardige alternatieven mochten al geen melk, kaas of yoghurt meer heten, maar de Europese Commissie beslist deze week of dat nog een stap verder gaat. Alle verwijzing naar zuivel, zoals verpakkingen en slogans, zouden verboden moeten worden. De Nederlandse Zuivel Oranisatie (NZO) juicht dit toe.
21 April 2021
akkerbouw grond perceel akkerbouwbedrijf

Nieuws Ketensamenwerking

Is een korte keten daadwerkelijk beter?

Gedurende de eerste lockdown werd in Nederland, maar ook in andere landen, volop gehamsterd uit angst voor tekorten in de supermarkt. Ook kozen veel consumenten ervoor om lokaal bij de boer in te kopen. Maar, is die korte keten daadwerkelijk een duurzamer alternatief? Tessa Avermaete, bio-econoom bij KULeuven, vertelt in het Europese tijdschrift Horzion dat dit niet altijd het geval is.
5 Februari 2021

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox