Shutterstock

Nieuws Erfpacht

Nieuwe vorm van erfpacht voor jonge boeren

1 April 2020 - 5 reacties

A.s.r. real estate heeft een nieuwe vorm van erfpacht geïntroduceerd: de ‘Jonge Boeren Erfpacht’. Jonge ondernemers hoeven met deze contractvorm minder kapitaalkrachtig te zijn bij aanvang van hun carrière als boer. De erfpachtregeling bevat ook meer maatwerk voor wat betreft de looptijd.

Voor het landbouwbedrijf van de jonge ondernemer maakt a.s.r. het mogelijk om de grond over te nemen voor maximaal 90% van de marktwaarde in vrije staat. Vervolgens krijgt de jonge ondernemer de grond op basis van erfpacht direct weer in gebruik voor een looptijd van minimaal 30 en maximaal 40 jaar.

De looptijd is afhankelijk van de leeftijd van de ondernemer waarbij de maximale leeftijd bij het einde van het contract 70 jaar is. Aan het einde van de erfpachtperiode beslist a.s.r. real estate of de grond tegen de marktwaarde in vrije staat gekocht kan worden of dat de grond opnieuw wordt aangeboden tegen de dan geldende voorwaarden.

Jaarlijks bedrag
De canon is bij de Jonge Boeren Erfpacht een percentage dat varieert van 2,2 tot 2,6%. De canon is bij deze vorm van erfpacht gebaseerd op de gemaakte keuzes in de hoogte van de koopsom en de looptijd van het contract, die weer afhankelijk is van de leeftijd van de ondernemer. De canon wordt daarbij jaarlijks geïndexeerd op basis van de consumentenprijsindex van het CBS.

A.s.r, de grootste beheerder van agrarische grond in Nederland, introduceert de regeling om zo meer investeringsruimte te creëren voor de jonge ondernemer. Daarbij hebben de jonge ondernemers volgens het bedrijf meer voordelen, zoals een langjarige gebruikszekerheid en lage lasten zonder tussentijdse terugbetalingsverplichtingen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Student 1 April 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10886499/nieuwe-vorm-van-erfpacht-voor-jonge-boeren]Nieuwe vorm van erfpacht voor jonge boeren[/url]
Je grond verkopen aan de bank is het begin van het einde.
René 1 April 2020
Lees de kleine lettertjes !!
A.S.R. is één van de lastigste partijen bij einde pacht / erfpacht.
Claimen de (productie)rechten en toekomstige rechten, inkoop is de grond niks waard en bij terugkoop is het de hoofdprijs.
De canon wordt geïndexeerd, de melkprijs niet.

Als je het bij de bank niet kunt lenen, niet aan beginnen.
Maxima 2 April 2020
Zo werken we al jaren met het bekende micro krediet.
Een systeem waarmee we arme mensen geld verstrekken voor het enige onderpand dat ze hebben, hun stukje eigen grond.

Het probleem is alleen dat niet iedereen succesvol opereert met het uitgeleende geld. Maar gelukkig hebben wij dan het onderpand nog.

vanaf hier niet verder 2 April 2020
Ja Maxima, gewoon je clubje alles toeschuiven, en overal het lak aan hebben
Wilfried 4 April 2020
Voor de argeloze jonge boer lijkt het een kans.
In werkelijkheid ben je de grond kwijt, zie je nooit meer terug en betaal je 30-40 jaar de jaarlijkse canon, elk jaar geïndexeerd ! En zijn alle lasten voor de erfpachter.

Je hebt wel werk, maar je werkt voor ASR.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox