Shutterstock

Nieuws Stikstofcrisis

Eiwitarm voer kan tot knelgevallen leiden

2 April 2020

Het is denkbaar dat het aangekondigde ruw eiwit percentage maximum in mengvoer de stikstofuitstoot per saldo niet verkleint maar vergroot en tot knelgevallen leidt. Dat zegt belangenorganisatie Nevedi. 

Het rantsoen bestaat immers voor een groot deel uit ruwvoer in plaats van mengvoer. Op de ruwvoersamenstelling heeft vooral de veehouder zelf invloed, maar de mogelijkheden om met mengvoer bij te sturen worden door een maximum te stellen aan het ruw eiwitpercentage in mengvoer beperkt. Dat kan leiden tot gezondheidsproblemen, productie- en saldodalingen en bij gevolg ook stijging van de stikstofuitstoot. Het Landbouwcollectief heeft de minister hier eveneens op gewezen.

Borgbare rekensommen
In haar overwegingen heeft het ministerie zich volgens Nevedi echter laten leiden door de vraag of ammoniakreductie op rantsoenniveau voldoende meetbaar is en afdoende kan worden afgedekt met een goede borgingssystematiek. Verder betwijfelde het ministerie of van daar uit de doorvertaling kan worden gemaakt naar ontwikkelruimte die kan worden ingeboekt in Aerius, het 'rekeninstrument voor de leefomgeving'.

Voor Nevedi is echter onduidelijk hoe een maatregel op rantsoenniveau niet en op mengvoerniveau wél kan worden ingerekend in Aerius. De minister kiest alleen voor het háár best passende alternatief en laat de voorgestelde aanpak van het Landbouwcollectief vooralsnog links liggen. Die aanpak met keuzemogelijkheid uit voer, mest en /of weidegang maatregelen is in de ogen van Nevedi vele malen goedkoper én effectiever.

Tweede Kamerdebat
Nevedi richt zich nu op het politieke debat in de Tweede Kamer over de Kamerbrief die de minister heeft verstuurd over dit onderwerp en wacht met grote belangstelling de exacte inhoud en rechtsgrond van de aangekondigde maatregel af. Nevedi blijft het Landbouwcollectief technisch ondersteunen en gaat dit ingezette traject van de minister politiek en juridisch nauwgezet volgen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Stikstof

Agractie wil net als FDF alleen toegelaten acties

Opinie Bart Kemp

Focus op het fundament van het stikstofbeleid

Nieuws Rabobank

Rabobank: melkveehouderij is kwetsbare sector

Nieuws stikstof

Stikstofexperts D66: krimp veestapel niet nodig

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief