Nieuws Aardappelen

Aardappelen verwerkt tot desinfectiemiddel

29 April 2020 - Jeannet Pennings

Met het huidige overschot aan fritesaardappelen door de coronacrisis zijn nieuwe bestemmingen meer dan welkom. De Keuringsdienst van Waarde heeft aardappelen gebruikt voor de productie van desinfectiemiddel.

Eén en één is twee, nu de desinfecterende handgels niet zijn aan te slepen en de aardappelsector met enorme overschotten kampt. Toch lijkt van een gat in de markt nog geen sprake. Het proces is ingewikkelder dan gedacht. “Het viel voor de brouwer nog niet mee om van aardappels alcohol te maken, de hele machinerie liep vast waardoor ze tot diep in de nacht bezig waren”, zegt Marijn Frank, presentatrice van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde.

1 miljoen kilo
Aan de uitzending, die aanstaande donderdag om 20.25 uur te zien is op NPO 3, werkt een teler mee die met 1 miljoen kilo fritesaardappelen kampt. Uiteindelijk is het toch gelukt om uit een deel van zijn aardappelen alcohol te verkrijgen en desinfectiespray te maken. Deze zal worden uitgedeeld aan hulpverleners.

Eerder bleek al dat suikerbieten een rol kunnen spelen in de productie van desinfecterende middelen. De alcohol in deze middelen kan uit bio-ethanol komen. Suikerfabrieken spelen daar op in met hun productie van bio-ethanol, wat uit suikerbieten wordt gewonnen. Ook brouwers zijn bezig om onverkoopbaar bier te gebruiken voor de productie van onder meer ontsmettingsmiddel. Daarnaast is veevoer een alternatieve bestemming voor dit bier.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden