Erik Van / Shutterstock.com

Nieuws Halfjaarcijfers

Rabobank ziet winst als pudding in elkaar zakken

13 Augustus 2020

De nettowinst van Rabobank is in het eerste half jaar van 2020 gedaald naar €227 miljoen. Vorig jaar om deze tijd stond de teller nog op €1,2 miljard. De coronacrisis laat diepe sporen na, waardoor de bank dit gehele jaar geen contante uitbetalingen zal doen op de ledencertificaten.

De impact van de coronapandemie is volgens voorzitter Wiebe Draijer enorm. "De omstandigheden zijn nooit eerder zo snel veranderd als afgelopen halfjaar. Dankzij de consequente uitvoering van onze strategie stonden we er goed voor toen het virus uitbrak. Onze sterke buffers zorgen voor een goede uitgangspositie om deze moeilijke periode te overbruggen en om zowel onze klanten als de economie te ondersteunen. In totaal hebben we zo'n 80.000 klanten tijdelijke financiële verlichting kunnen bieden."

Niet alleen de coronacrisis heeft invloed op het resultaat van Rabobank. "Ook de aanhoudende lage rente blijft ons parten spelen. Daar treedt vooralsnog geen verbetering in op", zei CFO Bas Brouwers vanochtend (donderdag 13 augustus) bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Uit die cijfers blijkt dat de effecten van de coronacrisis vooral zichtbaar zijn in de kredietvoorzieningen die de Rabobank treft. Deze zijn toegenomen tot maar liefst €1.442 miljoen (eerste helft 2019: €440 miljoen).

Food en agri vrij stabiel
Het krediet dat Rabobank bij food- en agribedrijven heeft uitstaan is in de eerste 6 maanden van 2020 met 1% gestegen naar €108,3 miljard. Dat is 26% van de totale leningenportefeuille van Rabobank Group die met €415,4 miljard redelijk stabiel bleef. Van alle leningen aan de food- en agrisector stond €38,4 miljard uit bij bedrijven in Nederland, eveneens een lichte stijging. Het aandeel food & agri in de leaseportefeuille van Rabobank bleef stabiel en bedraagt €14,5 miljard. De sector is daarmee goed voor 41% van de totale leaseportefeuille.

"De food- en agrisector lijkt iets minder hard geraakt te worden door coronacrisis", zegt Brouwers die constateert dat mensen toch voedsel nodig hebben. "Ook in de sierteeltsector, die aan het begin van de coronacrisis hard werd getroffen, lijken vooruitzichten iets beter. De totale omzetdaling in deze branche bedraagt ongeveer 15%."

Oplopende stroppenpot
De oorzaak van de gedaalde nettowinst van Rabobank in de eerste helft van 2020 naar €227 miljoen is vooral te vinden aan de inkomstenkant. De inkomsten bleven achter door verminderde activiteiten in het economisch verkeer in combinatie met negatieve herwaarderingen van activa vanwege de coronacrisis. Ook is sprake van een forse toename in de zogenaamde stroppenpot, een voorziening die het bedrijf moet treffen voor verliezen in de nabije toekomst. Rabobank heeft hiervoor €1,4 miljard opzij gezet en dat is €1 miljard meer dan vorig jaar. Voor heel 2020 zal dit bedrag naar verwachting op €2 miljard uitkomen. "Daarmee bereiden we ons voor op wat nog gaat komen", aldus Draijer.

Onzekerheid voert komend half jaar de boventoon bij Rabobank. Draijer: "De duur, het verdere verloop van de pandemie en de maatregelen om het virus te bedwingen zijn onduidelijk. Het is dan ook onmogelijk om te voorspellen wat daadwerkelijk de impact zal zijn.  Wij blijven ons inspannen om onze klanten door de crisis te loodsen." Maar, stelt Draijer realistisch: "De ruimhartige maatregelen van de overheid en onze eigen initiatieven zullen niet voor iedereen toereikend zijn." Een en ander zal de resultaten over heel 2020 beïnvloeden.

Ontwikkelingen uitkering Certificaten
Speciale aandacht daarbij vestigden de voormannen van Rabobank op de ledencertificaten, die ook veel (voormalig) agrarisch ondernemers in bezit hebben. Begin april kondigde de bank aan te stoppen met de rentevergoeding op Rabobank Certificaten. Daarmee volgt Rabobank naar eigen zeggen de aanbeveling van de Europese Centrale Bank (ECB) om geen dividend uit te keren. De periode hiervoor is onlangs verlengd van 1 oktober 2020 tot 1 januari 2021.

"Wij houden ons ook aan deze tweede aanbeveling", zegt Draijer. "Dat betekent dat we gedurende het gehele jaar 2020 geen contante uitkeringen doen op Rabobank Certificaten." De recente aanbeveling van de ECB sluit zogenaamde stockdividenden echter niet uit. Dat zou betekenen dat er wel dividend uitgekeerd kan worden in de vorm van aandelen, in dit geval Rabobank Certificaten. "We gaan dit zorgvuldig onderzoeken, met behoud van onze discretionaire bevoegdheid." Draijer benadrukt daarbij: "We blijven veel waarde hechten aan onze langdurige relatie met particuliere beleggers en institutionele investeerders."

boerenbusiness.nl

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer
Verstoring van wereldwijde logistiek houdt in 2022 aan

Nieuws Logistiek

Verstoring van wereldwijde logistiek houdt in 2022 aan

Dikke 2 miljard euro winst voor Rabobank

Nieuws Halfjaarcijfers

Dikke 2 miljard euro winst voor Rabobank

'Economische groei van 1% voor landbouw in 2022'

Nieuws Rabobank

'Economische groei van 1% voor landbouw in 2022'

Rabobank: 'Evenveel krediet boeren Nederland'

Nieuws Economie

Rabobank: 'Evenveel krediet boeren Nederland'

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief