fotografcic / Shutterstock.com

Nieuws Vleesvervanger

Ook McDonald's zet vegaburger op menukaart

12 November 2020

Na Burger King gaat ook McDonald's op de vegetarische tour. De fastfoodketen komt onder de naam McPlant volgend jaar met een burger en een aantal andere vleesvrije alternatieven op de markt.

Jarenlang hield McDonald's de boot af als het om vleesvervangers gaat. Maar de populariteit van plantaardige producten onder consumenten blijft groeien en daarmee wordt de groep vegetariërs, flexitariërs en veganisten steeds groter. Een trend die voor de fastfoodgigant niet meer te negeren is. De ontwikkelingen in de productie van vegaburgers, waardoor ze steeds meer lijken op echte burgers, gaven ongetwijfeld het laatste duwtje in de rug.

Test met Beyond Meat
Vorig jaar startte McDonald's een proefproject in Canada in samenwerking met Beyond Meat. Het Amerikaanse voedingsconcern voorzag 28 filialen van de zogenaamde PLT-burger (plant, sla, tomaat). Of Beyond Meat, dat inmiddels ook in het Nederlandse Zoeterwoude voet aan de grond heeft en bezig is met een fabriek in Enschede, ook de leverancier wordt van de McPlant-burger was in eerste instantie niet duidelijk.

Het feit dat het aandeel van Beyond Meat afgelopen maandag 9 november flink zakte, zegt waarschijnlijk genoeg. De koers daalde 7,5% nadat het nieuws over McPlant naar buiten kwam. Zelf zegt McDonald's een eigen product te gaan leveren en niet samen te werken met andere leveranciers van vleesvervangers.

Burger King ging McDonald's voor
Dit in tegenstelling tot de grootste concurrent Burger King. Deze fastfoodketen introduceerde ruim een jaar geleden op testniveau de vegetarische Whopper. Voor deze vegaburger, die sinds september ook in Nederland verkrijgbaar is, werkt Burger King samen met Impossible Foods. Dit is de grote concurrent van Beyond Meat waar aandeelhouder Bill Gates in 2017 $75 miljoen in investeerde.

Het is nog niet duidelijk op welke markten McDonald's in 2021 de McPlant-burger gaat introduceren. Afhankelijk van de vraag zal het product langzaam uitgerold worden. Ook is het de bedoeling dat McPlant in de toekomst wordt uitgebreid met andere plantaardige producten, zoals kipvervangers en ontbijtworstjes.

Groeipotentie voor McPlant
Begin deze week bracht McDonald's nog haar cijfers over het derde kwartaal naar buiten. De omzet in de Verenigde Staten overtrof de verwachtingen, terwijl deze in veel Europese landen met 10% daalde. De nieuwe markt die de fastfoodketen met McPlant gaat aanboren, zal de omzet volgend jaar ongetwijfeld ten goede komen. De mondiale markt voor vleesvervangers stijgt in de komende 10 jaar naar een omvang van $140 miljard, zo verwachten analisten van Barclays. Dat komt neer op circa 10% van de wereldwijde vleesconsumptie.

boerenbusiness.nl

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

McDonald’s slaat gat in Russische fritesmarkt

Analyse Aardappelen

Het ware verhaal achter het wereldfritestekort

Nieuws McDonald's

Fritestekort bij McDonald’s in Japan houdt langer aan

Inside Aardappelen

Hoe werkt groei fastfood door in de fritesmarkt?

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief