Shutterstock

Nieuws WUR

Blockchain gebruiken tegen verandering klimaat

29 Maart 2021

Blockchaintechnologie is veelbelovend om effectief klimaatbeleid in de agrarische sector te ondersteunen.De efficiëntie, transparantie en traceerbaarheid van het uitwisselen van informatie, wat blockchain in basis betekent, kunnen worden ingezet om verandering van het klimaat tegen te gaan. 

Tot die conclusie komen onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). Voedselzekerheid, armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling staan onder druk van klimaatverandering. Er zijn innovatieve oplossingen nodig om de gevolgen op te vangen, stellen de onderzoekers.

Maar bij elke oplossing moet worden vastgesteld hoe effectief deze in de praktijk uitvalt. Daar is betrouwbare data voor nodig. Die data is vaak verspreid over verschillende partijen die lang niet altijd staan te popelen om de informatie te delen, concludeert het onderzoek.

Blockchaintechnologie kan daarbij helpen. De Blockchain is als het ware een digitaal grootboek waarin verschillende partijen data kunnen delen. Daarmee kan blockchain bijvoorbeeld de basis vormen voor een wereldwijd netwerk van betrouwbare koolstofdata. Maar ook valt te denken aan een volgsysteem om te controleren wat er bijvoorbeeld met een milieutoeslag die wordt betaald voor een product of dienst gebeurd. 

Schaalgrote belangrijk
Regels en overeenkomsten zijn nodig om de betrouwbaarheid van de data te waarborgen. Wanneer de technologie op grote schaal wordt toegepast, kan het een belangrijk informatiebron zijn om het beleid te ondersteunen. Die grote schaal is nodig om de betrouwbaarheid van de gegevens te waarborgen. Maar de schaalbaarheid van de applicatie is tegelijkertijd ook een van de grootste uitdagingen, schrijven de onderzoekers, samen met de complexiteit van de technologie.

boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

Klimaatverandering maakt aardappelteelt riskanter

Nieuws Melk

Arla wil CO2-arme melk beter belonen

Nieuws Melk

FrieslandCampina steekt 1,5 miljard in CO2-reductie

Nieuws FAO

FAO: Aanpassing Europees landbouwbeleid begrijpelijk

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief