Shutterstock

Nieuws Duitsland

Iets betere stemming onder Duitse boeren

13 April 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De stemming onder Duitse boeren is het afgelopen kwartaal iets verbeterd. Dat blijkt uit de resultaten van de conjunctuurbarometer van de Duitse boerenbond DBV. De belangrijkste reden voor optimisme zijn de relatief hoge grondstofprijzen van het moment.

Voor de lange termijn zijn met name de Duitse akkerbouwers minder positief. Het vertrouwen in die sector is dan ook afgenomen in vergelijking met de decemberpeiling. "De nieuwe insectenbeschermingswet zal de situatie van de boeren verder verergeren", zegt Joachim Rukwied voorzitter van de DBV in een persbericht. "De wet brengt het verdienvermogen van familiebedrijven in gevaar en brengt ernstige schade toe aan de huidige coöperatieve benadering." Ook de onzekerheid over de richting en uitwerking van het nieuwe GLB doen het vertrouwen in de sector geen goed.

Wel bereid te investeren
De bereidheid van boeren om te investeren is behoorlijk toegenomen. Dat komt vooral door een programma van de Duitse overheid om milieu- en klimaatvriendelijke technieken te promoten. Dat resulteert voornamelijk in extra belangstelling voor spuit- en mesttechniek. Het totale investeringsbudget bedraagt volgens het onderzoek €1,2 miljard. Dat is 200 miljoen meer dan dezelfde periode vorig jaar. De bereidheid meer te investeren gaat gepaard met een verbeterde liquiditeit op veel bedrijven ten opzichte van december. Toch blijft de financiële situatie bij circa 1 op de 5 bedrijven gespannen tot zeer gespannen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden