Shutterstock

Nieuws Brexit

Nederlandse export naar het VK groeit

20 Mei 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De Nederlandse export naar het Verenigd Koninkrijk (VK) is ondanks de Brexit goed overeind gebleven. De totale goederen export is in het eerste kwartaal zelfs met 5% gegroeid.

De export van goederen van Nederlandse makelij was in het eerste kwartaal van 2021 24% hoger ten opzichte van het zelfde kwartaal een jaar eerder, zo blijkt uit de voorlopige cijfers van het CBS. De wederuitvoer -waarbij buitenlandse producten via een Nederlandse handelaar naar het VK gaan - is gedaald met 26% in vergelijking met een jaar eerder. De totale goederenexport is in het eerste kwartaal met 5% gegroeid.

Grote verschillen 
In de agrarische sector heeft vooral de tuinbouw het goed gedaan. De export van bloemen en planten is met €179 miljoen gegroeid in het eerste kwartaal van 2021 ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020, blijkt uit de CBS-cijfers. Vlees is juist minder door het VK geïmporteerd. In het eerste kwartaal van dit jaar heeft het VK €25 miljoen minder vlees afgenomen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Bron: CBS

Het VK is na Duitsland onze belangrijkste handelspartner. In 2020 verdiende Nederland aan de export naar het VK €25,6 miljard. Het land staat daarmee tussen Duitsland (goed voor €47,6 miljard) en België (€22,9 miljard). Het VK was in het afgelopen jaar goed voor bijna 10% van de agrarische export en droeg voor 7,5% bij aan de totale toegevoegde exportwaard in deze sector.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox