TY Lim / Shutterstock.com

Nieuws Rabobank

Dierlijk eiwit heeft geen last van vervangers tot 2035

28 Juni 2021 - Linda van Eekeres - 13 reacties

De impact van vlees- en zuivelvervangers op de dierlijke eiwitketens en de akkerbouwsector is tot 2035 nog beperkt. Hoewel de markt voor alternatieve eiwitten flink doorgroeit, blijft het de komende 14 jaar 'slechts' een nichemarkt. Rond 2035 hebben vlees- en zuivelvervangers circa 4% en 9% consumptieaandeel in respectievelijk de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.

Dit verwacht Rabobank in de publicatie 'De eiwittransitie is pas net begonnen'. "De opmars van vlees- en zuivelvervangers 'kost' de dierlijke eiwitsectoren de komende jaren weliswaar een stuk van de verwachte omzetgroei. Maar we verwachten dat de afzetvolumes niet onder druk komen te staan. Hetzelfde geldt voor de grondstoffenkant", zo schrijven Sebastiaan Schreijen, Senior Analyst Consumer Food, en Harry Smit, Senior Specialist Farm Inputs & Farming van Rabobank. 

Consumentengedrag verandert langzaam
Bestaande grondstofleveranciers profiteren van extra afzet van vlees- en zuivelvervangers, maar de verwachte volumes bieden nog geen tastbare kansen voor graan-, oliezaden- en peulvrucht-telers en -verwerkers om massaal in te stappen. Dat kan volgens de onderzoekers allemaal veranderen als de groeicurve van vlees- en zuivelvervangers steiler gaat lopen dan verwacht.

"Consumentengedrag verandert echter langzaam, zeker omdat vlees en zuivel al eeuwenlang op het menu staan." Een hoger consumptieaandeel van vlees- en zuivelvervangers vraagt om overheidsingrijpen en baanbrekende innovaties (bijvoorbeeld eiwitfermentatie of weekvlees) om consumentenprijzen te drukken, aldus de Rabobank-specialisten. "Dat zien wij op korte termijn niet gebeuren."

Hoewel de onderzoekers niet verwachten dat vlees- en zuivelvervangers 25% van de eiwitbehoefte invullen in 2035, hebben ze dit scenario wel doorgerekend. Voor dat aandeel moeten zuivelvervangers in Europa jaarlijks gemiddeld 15% per jaar groeien naar een consumptievolume van 13.000 kiloton. Omdat ongeveer de helft van alle Europese melk tot kaas wordt verwerkt, gaat de groei van kaasvervangers een grote impact hebben op de hoeveelheid te produceren melk. Dan kan de vraag naar dierlijke zuivel met zo'n 20% (24 miljoen ton) melkproducten dalen vergeleken met 2020.

Varkensvleessector meest kwetsbaar
Om naar een consumptieaandeel van 25% in Europa te komen, moeten vleesvervangers gemiddeld 30% per jaar groeien richting 11.000 kiloton in 2035. De verwachte impact in dat scenario is ongeveer even groot als die voor de zuivelsector. In het 25%-scenario blijft de impact niet beperkt tot bewerkt vlees, maar wordt ook spiervlees deels vervangen.

"We verwachten dat de varkensvleessector het meest kwetsbaar is. Pluimvee is goedkoper, flexibel in het aanbod en sluit nauw aan bij de verwachte consumententrends. Vis kan mogelijk profiteren van de aandacht voor gezondere voeding. Tenslotte verwachten we dat rundvlees een relatief stabiele basis heeft, dankzij de melkveehouderij en de beperkte alternatieve gebruiksmogelijkheden van graslanden."

25%-scenario zou slecht nieuws zijn voor akkerbouwers
De sterke groei van plantaardige alternatieve eiwitten in het 25%-scenario is slecht nieuws voor akkerbouwers. Tegenover een groeiende vraag naar grondstoffen, verwacht Rabobank dan namelijk een dalende vraag naar veevoer door de vermindering van het aantal dieren. "Daardoor komen veel van de 60 miljoen hectares aan graan- en oliezadenareaal in Europa vrij. "Het verwachte netto effect van de twee tegengestelde bewegingen schatten we in op minimaal 7,6 miljoen hectare in het 25%-scenario."

Naar schatting is zo'n 70% van het vrijkomende areaal gerelateerd aan de teelt van granen, koolzaad en zonnebloemen in Europa. De overige 30% zijn vooral de sojabonen die buiten Europa worden geteeld. De toegenomen vraag naar peulvruchten, oliezaden, haver en granen als grondstoffen voor eiwitalternatieven dekt maar een deel van het afzetverlies in veevoer, zo melden de analisten.

Overheidsinterventie geen kant-en-klare oplossing
De dalende vraag naar veevoer, zuivel- en vleesproducten in het 25%-scenario heeft ook een negatieve impact op de plattelandseconomie in Europa. "Een deel van de veehouders en het landbouwareaal worden overbodig. Sommige graan- en oliezaadtelers moeten dan op zoek naar nieuwe gewassen of een nieuw businessmodel. Dat is ook meteen het dilemma voor nationale en Europese overheden, wat misschien bijdraagt aan de klimaatdoelstellingen en gezondere bevolking, kan lokaal de nodige sociale en maatschappelijke onrust creëren. Overheidsinterventie is dus niet een kant-en-klare oplossing."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
13 reacties
ruud hendriks 28 Juni 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10892994/dierlijk-eiwit-heeft-geen-last-van-vervangers-tot-2035]Dierlijk eiwit heeft geen last van vervangers tot 2035[/url]
citaat openen ---- "25%-scenario zou slecht nieuws zijn voor akkerbouwers. De sterke groei van plantaardige alternatieve eiwitten in het 25%-scenario is slecht nieuws voor akkerbouwers. Tegenover een groeiende vraag naar grondstoffen, verwacht Rabobank dan namelijk een dalende vraag naar veevoer door de vermindering van het aantal dieren. "Daardoor komen veel van de 60 miljoen hectares aan graan- en oliezadenareaal in Europa vrij. "Het verwachte netto effect van de twee tegengestelde bewegingen schatten we in op minimaal 7,6 miljoen hectare in het 25%-scenario." ---- citaat sluiten. Even los van de grote aanpassingen die dit vraagt voor telers geeft dit ook aan dat, wanneer de consumptie dierlijk eiwit minder wordt, er veel ruimte vrij komt voor andere teeltdoeleinden. Een indicatie dat de druk om meer per hectare te produceren om de wereldbevolking te voeden niet nodig is bij een verandering van consumptiepatroon. Vegetarisch hoeft niemand daarvoor meteen te worden.
Abonnee
Zuidwesten 28 Juni 2021
We moeten naar 25% lagere productie en 100% hogere prijs.
Thomas 28 Juni 2021
Idd, de prijzen moeten juist verdubbelen in verhouding tot de kosten die maar blijven stijgen de laatste jaren.
Henk. 29 Juni 2021
Maak u niet ongerust, Volgens de laatste wetenschappelijke berekeningen blijkt, 1) Als de gehele wereld biologisch gaat boeren, en 2) Als de gehele wereld geen vlees meer wil eten.! Dan sterft 25 % van de wereld bevolking.! En er is 25 % meer landbouwgrond nodig.!
Abonnee
frog 29 Juni 2021
Wel oppassen dat je straks niet aangeklaagd gaat worden voor Genocide Ruud.
Abonnee
cm 29 Juni 2021
Henk. schreef:
Maak u niet ongerust, Volgens de laatste wetenschappelijke berekeningen blijkt, 1) Als de gehele wereld biologisch gaat boeren, en 2) Als de gehele wereld geen vlees meer wil eten.! Dan sterft 25 % van de wereld bevolking.! En er is 25 % meer landbouwgrond nodig.!
Laten we dit eens in Nederland gelijk invoeren maar dan wel met de restrictie geen import van voedsel .Er wordt altijd door links over de export van teveel voedsel geklaagd maar dan nu de rollen omdraaien .Kan er ook 25 % vd inwoners weg ,geen huizenbouw nodig en nog vele vele door mensen veroorzaakte milieu problemen opgelost. Prachtig plan voor Groen links PvdD etc
Het kan vriezen of dooien 29 Juni 2021
Henk. schreef:
Maak u niet ongerust, Volgens de laatste wetenschappelijke berekeningen blijkt, 1) Als de gehele wereld biologisch gaat boeren, en 2) Als de gehele wereld geen vlees meer wil eten.! Dan sterft 25 % van de wereld bevolking.! En er is 25 % meer landbouwgrond nodig.!

In ieder geval is er geen werkeloosheid meer als we met z'n allen biologisch gaan worden.

Noord Korea of Cambodja uit de jaren 70 komt dan dicht bij.
gerard 29 Juni 2021
denk niet dat het onkruid een probleem wordt met gps camera schoffelen en nog veel meer technieken
denk dat het meer in de schimmels te doen is niet genoeg weerstand tegen meeldauw en aardappelziekte
ruud hendriks 1 Juli 2021
@ Frog. Over die aanklacht maak ik me geen zorgen. Dat bio op wereldschaal minder oplevert heeft een hoog (biologisch) broodje aap gehalte. Het idee is o.a. gebaseerd op de 20% mindere opbrengst bij de moderne westerse landbouw. In de tropen gaan veel percelen die omschakelen juist in productie omhoog. De westerse landbouw moet daarnaast ook nog uitvinden hoe dat het huidige productieniveau blijvend kan zijn. Die is nu mede hoog bij de gratie van goedkope en eindige kunstmeststoffen (P en K uit de mijnen, N uit fossiele brandstof). Die gaan schaars en daarmee duur worden. En mede hoog omdat de bodemkwaliteit nu nog wel OK is maar onder druk staat. In Nederland gata het nog redelijk, is ook niet meer wat het was, maar op veel andere plekken holt deze achteruit. Kijk maar naar de actuele problemen met bodem en water in west VS agv moderne landbouwmethoden.
Abonnee
drent 1 Juli 2021
Ruud, ff een vraagje wat voor gewas telen ze in de tropen? Er is geen land gelijk qua weer,klimaat en grond dus je kan niet alles over 1 kam scheren. Je zegt vervolgens dat stikstof eindig is, waarom is het dan tegenwoordig verplicht ad bleu motoren te hebben, dus nog meer stikstof de lucht in jagen.
gerard 1 Juli 2021
80% IN DE LUCHT IS STIKSTOF dat is nog niet eindig je moet het nog wel even vangen
ruud hendriks 3 Juli 2021
Een paar aanvullingen n.a.v. de vragen/opmerkingen
@gerard. Stikstof als stof is niet eindig, maar de manier waarop we er over kunnen beschikken wel. Het maken van (stikstof) kunstmest kost veel fossiele energie, dier raakt snel o, en vervangrs hebben we maar mondjesmaat.
@drent. Geen land is gelijk, dat is waar ik juist op doel. "Biologisch brengt minder op" is juist heel de wereld over 1 kam scheren, en zo is het niet. Hier wel (nog wel) maar niet overal.
gerard 3 Juli 2021
we hebben al heel lang stikstofbindende gewassen die dat voor ons zouden kunnen doen
er is maar een probleem men eet liever chips patat dan bonen en erwten
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Melk

Liquiditeit blijft uitdaging op melkveebedrijf

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden