Eigen foto

Gewastour aardappel - week 31

'Er groeit nu wel 800 tot 900 kilogram per dag'

5 Augustus 2021 - Jesse Torringa

De groeiomstandigheden zijn momenteel goed en dat is terug te zien in de aardappelruggen. De knollen groeien erg hard, maar door het lage tal bij een deel van de aardappeltelers maakt dat nog niets goed.

Waar het tal begin dit seizoen erg goed leek en er in de meeste gebieden ruim voldoende vocht was bij de knolzetting, valt datzelfde tal nu behoorlijk tegen. Daarin tegen zijn er ook gebieden met voldoende tal en tot nu toe prima grofte.

800 a 900 kilogram per dag
Het gemiddeld aantal knollen dat je telt bij het optrekken van een paar aardappelplanten laat duidelijk zien waarom aardappeltelers niet helemaal tevreden zijn: Er missen gemiddeld gewoon 2 a 3 knollen per plant en ook de grofte moet nog komen. Over hoe grof de aardappelen worden zijn de meningen verdeeld. Met het groeizame weer wat we nu enige tijd hebben gaat het hard met de kilogrammen. 'Met deze omstandigheden groeit er zo 800 a 900 kilogram per hectare bij' meldt Schlepers uit Dronten. Aan de andere kant lijkt het gewas ook op zijn retour en missen we de groeidagen van de koude, natte lente. Het feit is dat de eerste proefrooiingen van Aviko een stuk lager zijn dan afgelopen jaren.

Op het Gewastourperceel in Someren (Noord-Brabant) lijkt het tal goed. Van één plant telt aardappelteler Mark de Beer maar liefst 12 knollen en het gewas staat er fris op.

12 knollen aan een aardappelplant op het perceel in Someren.

Het gewastourperceel in Dronten telt een stuk minder knollen per plant  maar gaan al wel een stuk meer de lengte in. De afbeelding hieronder geeft 12 knollen van 2 aardappelplanten.

Aardappelen van het gewastourperceel in Dronten.

Gewas op zijn retour
Afgelopen week zijn de eerste MH bespuitingen uitgevoerd en dat is grotendeels omdat het gewas op zijn retour is. De planten zakken in en ook de felgroene kleur wordt minder en minder. Ook op de percelen die later zijn gepoot en nog niet heel lang staan, gaat het loofapparaat langzaam achteruit. Aardappeltelers twijfelen om de MH-bespuiting iets later te doen met oog op de grofte en het tal. Zo ook Schlepers uit Dronten: 'Ik ben er nog niet helemaal over uit wanneer ik de MH-bespuiting uit ga voeren. Gezien de stand van het gewas zou het moment wel prima zijn, maar ik wil zeker niet te vroeg zijn.' Enkele telers voorzien hun aardappelgewas dan ook alsnog van een extra stikstofgift.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden