Shutterstock

Nieuws Biodiversiteit

Natuurgebieden met strikje erom naar de beurs

24 September 2021

Investeerders met een groen hart kunnen voortaan beleggen in 'natural asset companies' (NAC), ofwel natuurwaarde-bedrijven. Dit hebben de aandelenbeurs in New York en de Intrinsic Exchange Group (IEG) bekend gemaakt.

Kennelijk vanuit de gedachte dat alles wat schaars is of wordt, veel geld kan opbrengen, is het idee van NAC's ontstaan. Wie investeert in NAC's, investeert ook in duurzaam leven op aarde en kan daarmee laten zien dat hij of zij ook echt iets goeds doet, zo tekent blad Fortune op.

Ecosysteemdiensten
De waarde van NAC's kan worden gemeten aan de hand van zogenoemde ecosysteemdiensten, zoals het vastleggen van CO2 en het leveren van schoon water en schone lucht. De gebieden kunnen daarnaast waardevol zijn vanwege zaken als hun biodiversiteit en ongereptheid. In principe geldt: hoe mooier en bijzonderder een gebied, hoe waardevoller het is. 

Critici van het idee stellen dat het naar de beurs brengen van natuurgebieden er op zijn best voor zorgt dat deze gebieden een soort parken worden, waarbij hun waarde alleen maar wordt uitgedrukt in een aantal algemene meetpunten.

Invloedrijke steun
Douglas Eger, CEO van IEG, is optimistischer. Hij ziet het nieuwe investeringsvehikel als een potentieel belangrijk hulpmiddel voor het streven naar duurzamere ontwikkeling. Achter IEG zitten invloedrijke Amerikaanse organisaties, zoals de Inter-American Development Bank en de Rockefeller Foundation.

boerenbusiness.nl

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Dutch Carbon Credits

Project voor genereren carbon credits op grasland

Nieuws Carbon farming

Eerste credits verkocht door Rabo Carbon Bank

Aangeboden door Limagrain

Agrarisch natuurbeheer voor veehouders

Nieuws coöperatie

Gedoe rond innen obligaties FrieslandCampina

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief