VDWimages / Shutterstock.com

Nieuws Logistiek

Prijsindex containers zakt na maanden van stijging

12 Oktober 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De gemiddelde prijs voor containervervoer over zee is voor het eerst in maanden gedaald. De Drewry's World Container index is afgelopen week met 2,2% gedaald. De gemiddelde prijs komt uit op $10.129,72 voor een 40 voets container. Voor containervervoer naar Europa lijkt dit overigens niet te gelden.

Het containervervoer blijft daarmee nog wel flink aan de prijs. In vergelijking met dezelfde week vorig jaar is het vervoer van een container 289% duurder.

Het is vooral het vervoer tussen China en Amerika dat goedkoper is geworden. Een container van Shanghai naar Los Angeles verschepen kost nu gemiddeld $11.173, dat is 8% minder in vergelijking met een week eerder, maar nog wel een stijging van 175% tegenover dezelfde week een jaar eerder. Op verschillende andere routes tussen China en de VS zijn de prijzen in de Drewry's index met 5% gedaald. Expediteur Shifl meldt dat op sommige routes tussen de China en de VS de spotprijzen in een maand tijd zijn gehalveerd.

Productie valt tegen
Volgens experts zijn de dalende containerprijzen een gevolg van teruglopende industriële productie. Ook China heeft te maken met een energiecrisis en de staat heeft daarom drastische maatregelen getroffen, waaronder het (tijdelijk) sluiten van fabrieken of de levering van stroom gedurende een aantal uur per dag te stoppen. Dat zorgt dan weer wel voor een groeiend aantal openstaande orders die later alsnog geproduceerd en vervoerd moeten worden.

Prijs containervervoer Europa daalt
Voor containervervoer naar Europa lijkt dit niet te gelden. Het verschepen van containers van China richting Europa is juist nog verder in prijs gestegen. Zo kost een container vervoeren van Shanghai naar Rotterdam $14.807 oftewel 2% meer dan een week eerder en 568% meer ten opzichte van een jaar eerder.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden