Shutterstock

Nieuws Nitraat

EU zint op extra maatregelen tegen nitraat

12 Oktober 2021

Het water in de Europese Unie heeft nog steeds te lijden van nitraatverontreiniging. De laatste jaren worden er weinig vorderingen geboekt met het verbeteren van de waterkwaliteit. Vooral overbemesting blijft een probleem in veel delen van de EU.

Dat stelt de Europese Commissie in het gisteren (11 oktober) gepubliceerde verslag over de uitvoering van de Nitraatrichtlijn. De waterkwaliteit is fors verbeterd in vergelijking met de situatie van voor de vaststelling van de Nitraatrichtlijn in 1991. Dat komt door de inspanningen van nationale autoriteiten en boeren.

In de laatste tien jaar wordt maar weinig tot geen vooruitgang meer geboekt. Volgens de Commissie wordt in de periode 2016 tot en met 2019 de nitraatconcentratie 14,1% van het grondwater overschreden. 81% van de mariene (zoute) wateren, 31% van de kustwateren, 36% van de rivieren en 32% van de meren is eutroof (rijk aan minerale voedingstoffen).

Nitraatconcentratie grondwater. Bron: Europese Commissie

Europese Commissie wil actie
De Europese Commissie kondigt aan actie te ondernemen om de naleving van de Nitraatrichtlijn te verbeteren. Dit betekent voor de meeste lidstaten, waaronder Nederland, dat strenger optreden op nationaal en regionaal niveau nodig is.

In veel gevallen zijn de huidige maatregelen niet voldoende om de verontreiniging te bestrijden in gebieden waar de druk vanuit de landbouw is toegenomen volgens de Commissie. Daarnaast moet op nationaal niveau beter rekening gehouden worden met de gevolgen van klimaatverandering. Naleving van de Nitraatrichtlijn is een voorwaarde voor het halen van de doelstelling van de Europese Green Deal om het verlies van nutriënten met ten minste 50% te verminderen.

Dringend maatregelen nodig
"De uitvoering van de Nitratenrichtlijn in de afgelopen dertig jaar heeft de waterkwaliteit in de EU verbeterd, daar is geen twijfel over", schrijft Virginijus Sinkevičius, Europees Commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij in een toelichting op het rapport. "Ook zien wij de vruchten van de echte inspanningen om over te schakelen op duurzame methoden. Het tempo van de veranderingen is echter niet voldoende om schade aan de menselijke gezondheid te voorkomen en kwetsbare ecosystemen in stand te houden. In overeenstemming met de Europese Green Deal zijn er nu dringendere maatregelen nodig om een duurzame landbouw tot stand te brengen en onze kostbare watervoorraden te beschermen."

Het verslag van de Europese Commissie is hier te vinden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

Vavi: Nitraatrichtlijn kost zeker anderhalf miljard

BB TV Interview Dirk de Lugt

'Ruim 80 procent van de boeren voldoet aan regels'

Nieuws Nitraatrichtlijn

Vlaamse minister legt 'atoombom' onder de sector

Achtergrond Landbouwbeleid

Akkerbouwer raakt verstrikt in web van regels

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief