Shutterstock

Nieuws Grond

Ook Duitse landbouwgrond niet eerder zo duur

29 Oktober 2021

In Duitsland zijn de prijzen voor agrarische grond naar een nieuw record gestegen. Uit cijfers van statistiekdienst Destatis blijkt dat de gemiddelde grondprijs vorig jaar bijna 5% omhoog ging. In Nederland steeg de prijs in dezelfde periode met 2,2%.

De gemiddelde prijs voor een hectare landbouwgrond in Duitsland kwam in 2020 uit op €27.700. Het jaar ervoor was dat nog €26.400, zo meldt Agrarheute. Verrassend is dat niet, Duitse boeren moeten al jaren steeds dieper in de buidel tasten voor een stuk grond. De hectareprijs steeg vorig jaar met 3% en is meer dan verdubbeld ten opzichte van tien jaar geleden. Toen kostte een hectare landbouwgrond een kleine €12.000.

Daarmee stijgt de grondprijs in Duitsland harder dan in Nederland. De prijs van landbouwgrond in ons land ligt echter op een veel hoger niveau. In 2020 ging het om gemiddeld €63.600 per hectare (akkerland én grasland). In 2019 was dat €62.200 per hectare en tien jaar geleden lag de prijs rond €47.000 per hectare. Met name bouwland wordt in Nederland steeds duurder. Afgelopen maand werd een recordniveau van bijna een ton per hectare bereikt.

Grootste stijging in Nedersaksen
In Duitsland zijn de verschillen in grondprijs tussen de deelstaten groot. Zo was het prijsniveau afgelopen jaar in Beieren (€64.000) en Noordrijn-Westfalen (€59.500) redelijk vergelijkbaar met Nederland, maar lag die in Saarland (€10.700) en Brandenburg (€13.000) beduidend lager. In de Nedersaksen steeg de gemiddelde prijs voor agrarische grond afgelopen jaar het hardst; drie keer harder dan gemiddeld in Duitsland. Met €46.600 per hectare staat de deelstaat op de derde plek in de ranglijst van duurste grondmarkten in Duitsland.

In enkele deelstaten was, geheel tegen de trend in, sprake van een prijsdaling. Dat was bijvoorbeeld het geval in Saksen en Mecklenburg-Voor-Pommeren. De grootste daling was echter zichtbaar in Baden-Württemberg. In deze deelstaat in het zuidwesten van Duitsland daalde de grondprijs met maar liefst 30% naar gemiddeld €20.000 per hectare. Een beweging die niet in lijn is met de ontwikkeling van de huurprijzen. Een mogelijke verklaring is dat er in Baden-Württemberg in 2020 beduidend minder landbouwgrond verkocht is: 2.900 hectare tegenover 2.400 hectare in 2019.

Minder agrarische grond verkocht
Ook het totaal aantal grondtransacties in Duitsland daalde in 2020 licht. Er werden iets meer dan 37.000 transacties gesloten, goed voor een landbouwareaal van ruim 82.000 hectare. Daarmee kromp het verhandelde landbouwareaal met 3% ten opzichte van 2019. Meer dan de helft van dit areaal betreft agrarische grond in Oost-Duitsland. In totaal werd er voor €2,27 miljard landbouwgrond verkocht in 2020. Dat is bijna €1 miljard meer dan tien jaar geleden.

boerenbusiness.nl

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Grond

Pachtprijzen in Duitsland zijn flink gestegen

Analyse Grondmarkt

Grondprijzen over de top, daling lijkt ingezet

Nieuws Grond

Grote regionale verschillen in nieuwe pachtnormen

Nieuws Grond

Duitsland stopt met de verkoop landbouwgrond

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief