Neutral

Nieuws melk

Bill Gates investeert in klimaatneutrale melk

29 Oktober 2021

Microsoft-oprichter Bill Gates investeert in klimaatneutrale, biologische melk. Hij doet dat via een investeringsvehikel dat deelneemt in melkverwerker Neutral in de Amerikaanse deelstaat Oregon.

Website Edairynews.com meldt dat Breakthrough Energy Ventures het voortouw heeft genomen bij de financiering. Gates opereert daarmee anders dan veel andere techinvesteerders uit de Verenigde Staten. Die steken namelijk eerder geld in vegan projecten, dan projecten die gaan om de landbouw.

Biologische veehouders
Hoe Neutral CO2-neutraal kan produceren, wordt niet helemaal helder, maar het bedrijf laat zich beleveren door biologische melkveebedrijven in minstens vijf deelstaten van de Verenigde Staten. Deze bedrijven claimen minder CO2 uit te stoten dan gangbare bedrijven. Onder meer door extra CO2-vastlegging in de bodem en mestvergisting. Deze bio-melkveebedrijven hebben gemiddeld 250 koeien en zijn ook nog familiebedrijven, zo meldt Neutral.

Een van de fabrieken van de zuivelproducent staat in Portland in Oregon. Op de pakken staat de korte boodschap: "Deze melk gaat klimaatverandering tegen." Ook kunnen consumenten op de website van het bedrijf lezen hoeveel CO2 de verschillende soorten melk in het assortiment besparen.

Neutral is koploper in Amerikaanse zuivel als het gaat om klimaatvriendelijk ondernemen. Stonyfield Organic, dat enkele jaren geleden door Danone aan Lactalis werd verkocht, wil tegen 2030 klimaatpositief worden, maar moet eerst nog een paar slagen maken om zo ver te komen.

boerenbusiness.nl

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Grond

Dit zijn de grootste grondeigenaren in de VS

Nieuws Carbon farming

Eerste credits verkocht door Rabo Carbon Bank

Boerenbusiness Enquête

Onderzoek: animo voor Carbon farming groeit

Nieuws Rabo Carbon Bank

Eerste boeren krijgen geld voor koolstofcredits

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief