Shutterstock

Nieuws Stikstof

Tien PAS-melders kunnen voorlopig verder

13 November 2021 - Klaas van der Horst

Van de bijna 3.640 zogenoemde PAS-melders kunnen er voorlopig 10 verder, omdat is vastgesteld dat voor hen geen verdere vergunningen nodig zijn. Nog eens 30 wachten op stikstofruimte. De overigen moeten vooralsnog wachten.

Dit maakt minister Carola Schouten duidelijk in haar jongste voortgangsbericht stikstofproblematiek. Van 2.406 meldingen worden de intussen aangeleverde gegevens nog nagetrokken. Van de overige PAS-melders zijn nog geen gegevens bekend bij de overheid.

Geen tijdspad afhandeling PAS-problematiek
Schouten geeft in haar schrijven niet aan of er ook een tijdspad is, waarin zij denkt dat de PAS-problematiek is opgelost. Er zijn veel juridische complicaties. Samen met de provincies verzet zij zich tegen juridische verzoeken van milieu-organisaties om handhaving bij de PAS-melders af te dwingen. In grote lijnen gaat dit goed, schrijft ze. Al geeft de rechter de milieu-organisaties in een enkel geval gelijk, maar de minister meldt dat ze de gevolgen hiervan denkt te ondervangen met een legalisatieprogramma. 

PAS-melders die kosten hebben gemaakt voor het verzamelen van benodigde gegevens voor zo'n melding, kunnen vanaf maandag 15 tot en met 30 november een beroep doen op een tegemoetkomingsregeling daarvoor. Per melder kan €1.600 worden ontvangen.

Noord-Brabant en Gelderland voorlopers
Over veel andere aangekondigde maatregelen, zoals het uitkopen van mogelijk tot 800 zogenoemde piekbelasters in de veehouderij, zijn geen nadere maatregelen vastgesteld. De uitvoering van dit programma ligt ook grotendeels in handen van de provincies, waarbij Noord-Brabant en Gelderland de voorlopers zijn.

Nieuwe en op sommige terreinen verdergaande maatregelen moeten komen van een nieuw kabinet, stelt de minister. In een serie rapporten die ze als bijlage bij haar brief meestuurt naar de Tweede Kamer, worden daar wel voorzetten voor gegeven. De bundeling van nu vrijgegeven studies worden ook gezien als een poging om even rust te creëren aan het stikstoffront. Te veel partijen maakten er een wedstrijdje van om met steeds weer individueel gelekte rapporten iedereen weer op de kast te jagen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Stikstofstemming

Andere toon nieuwe Tweede Kamer en provincies

Achtergrond Stikstofstemming

Demissionair verder met stikstof en klimaatbeleid

Achtergrond Stikfstofstemming

De boze blanke mannen zitten opeens links

Achtergrond Stikstofstemming

Stikstof lager op ladder kiezer, maar niet echt

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox