Agrifoto

Achtergrond Biologisch

Wil de consument wel meer biologische landbouw?

16 November 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 4 reacties

Het uitbreiden van het areaal biologische landbouw is een van de speerpunten in het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid. In de Verenigde Staten is er in het landbouwbeleid weinig aandacht voor biologische landbouw. Gek genoeg geeft de Amerikaanse consument meer uit aan biologische producten dan de Europese.

Uit onderzoek van FiBL en IFOAM komt naar voren dat in 2019 in de Europese Unie 14,6 miljoen hectare biologisch werd bewerkt door 343.858 boerenbedrijven, tegenover 2,3 miljoen hectare en 16.585 boeren in de VS. Bij de omvang van de markt voor biologische producten is de verhouding andersom. In de VS bedroeg die in 2019 $56 miljard, terwijl de EU bleef steken op $46 miljard en bij de consumentenuitgaven ligt de verhouding nog schever: $94,08 per capita in de EU om $152,32 in de VS. De VS is daarmee voor een belangrijk deel afhankelijk van import van biologische producten, terwijl de EU op dat gebied veel meer zelfvoorzienend is.

EU wel biologisch areaal uitbreiden
Het doel van de Europese Commissie is dat in 2030 25% van het Europese areaal biologisch wordt beboert. De Commissie heeft drie assen aangewezen waarop gefocust wordt in het beleid om de biologische landbouw te stimuleren. De eerste is het stimuleren van de vraag en het versterken van het vertrouwen van de consument. De tweede as is het stimuleren van omschakeling door boeren en het verstevigen van heel de waardeketen. De derde is de positieve invloed van de biologische landbouw op het milieu en het duurzame karakter.

De focus in het Europese beleid ligt volgens critici te veel op het stimuleren van boeren om om te schakelen. De internationale koepelorganisatie voor de biologische keten IFOAM schreef eerder dit jaar in een rapport dat er een groter deel van het EU-landbouwbudget vrijgemaakt zou moeten worden speciaal voor de biologische landbouw om de doelstelling van 25% van het areaal te halen.

Is er wel behoefte aan meer biologische producten?
Verschillende belangenorganisaties van boeren in Europa maken zich ondertussen zorgen of er wel voldoende markt is voor extra biologische producten. Landbouwgrootmacht Frankrijk heeft in het NSP de doelstelling vastgelegd het huidige biologische areaal in 2027 te verdubbelen naar 18% door bedrijven te ondersteunen bij de omschakeling. De Franse boerenorganisatie Coordination Rurale schrijft in een statement de overschakeling naar biologische landbouw wel te willen ondersteunen, maar wijst erop dat de huidige vraag naar bio stagneert en nu al achterblijft op het aanbod.

Die zorg leeft in meer lidstaten, bijvoorbeeld in Ierland. "Zoals het nu is, hebben we al moeite om voldoende afzet te vinden voor de biologische producten", zegt Fergal Byrne voorzitter van de bio-vakgroep bij de Ierse bond voor vleesvee- en schapenhouders, tegen Agriland. "Onze grote angst is dat als er meer gangbare boeren overstappen de markt voor die extra biologische producten er gewoon niet blijkt te zijn."

Ook de Nederlandse brancheorganisatie Bionext schreef eerder dit jaar al dat een nieuw stimuleringsbeleid zowel de vraag als het aanbod moet stimuleren. "Als we echt willen dat biologisch een groter aandeel gaat innemen in de Nederlandse supermarkt, dan is er een rigoureus andere aanpak nodig dan de afgelopen jaren", schrijft Bionext directeur op de site van de organisatie.

Verschillende visies
De vergelijking tussen de EU en de VS maakt duidelijk dat er meer vraag naar biologische producten zou kunnen komen in de EU. De vraag die de komende tijd beantwoord zal moeten worden, is hoe dat gerealiseerd kan worden. Moet de focus worden gelegd op de productiekant, zoals tot nu toe gebruikelijk is in het Europese landbouwbeleid, of is er een omslag in denken nodig en moet er vanuit de vraag geredeneerd worden, zoals brancheorganisaties vragen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
frog 16 November 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10895211/wil-de-consument-wel-meer-biologische-landbouw]Wil de consument wel meer biologische landbouw?[/url]
Met de biologische landbouw landbouw is het precies hetzelfde als met Corona ongevaccineerden als het percentage te hoog is gaat het fout met de besmettingen.
Abonnee
Corona 16 November 2021
Blijft bijzonder. klimaat verandering, co2, stikstof, minder vee is goed voor het klimaat, Dat vinden wij en weten wij dat het een leugen is. maar in Corona geloof je nog?
Supermarkten verkopen al jaren bio onder kostprijs. De consument wil er niet voor betalen. Dit verlies word goed gemaakt met gangbare producten.
Abonnee
Gwoon 26 November 2021
Als men gisteren naar Zembla heeft gekeken over de ontbossing in Brazilië en dan in welk tempo het er daar naar toegaat zijn als 3 x oppervlaktes van Frankrijk geheel ontbost met nu ...Soja dat verbouwd wordt en o.a. naar Amsterdam wordt verscheept o.a naar grote veevoer producten in NL wordt verscheept en vervolgens via onze vee stapel in de consumptie markt terecht komt... dan beweren onze grote spelers o.a. grote supermarkt keten uit Zaandam- de grootse Vleesverwerkende industrie.V..N en een verwerkende melkproduct in Friesland met droge ogen dat dit " duurzaam geproduceerde Soja is " dat op akkers wordt verbouwd dat niet is ontbost. !! niemand was bereikbaar voor commentaar.....dus niet ...helaas wordt er tot op de dag van vandaag ontbost en verschepen deze producten richting de EU... en hier jagen de de boeren het land uit voor...natuur.. woningmarkt en industrie.... genetische gemanipuleerde Soja en in Zuid Amerika is vorig jaar door Bayer 120 GMB toegelaten die in NL al meer dan 10 jaar niet meer zijn toegelaten...hoezo Duurzaam!!
Regeringswaanzin 26 November 2021
Corona schreef:
Blijft bijzonder. klimaat verandering, co2, stikstof, minder vee is goed voor het klimaat, Dat vinden wij en weten wij dat het een leugen is. maar in Corona geloof je nog?
Supermarkten verkopen al jaren bio onder kostprijs. De consument wil er niet voor betalen. Dit verlies word goed gemaakt met gangbare producten.
Gelukkig heeft onze regering houtkap van regenwouden voor terugdraaien klimaat met certificering Agrifim (SOJA houtkap door impliciete goedkeuring deelverbod Amazone goed onder controle!

Alsmede het onder controle houden van de kappen regenwoud voor palmoliebomen voor Unilever en lobby biocontracten (belangrijkste leverancier van palmolie aan Nederland: het palmoliebedrijf IOI) Biobrandend op biopalmolie.

(Ziekmakende biovruchten van VVD "Arbeid": dictatuur lobbycratie)

Met de bekende grijns worden we links opgehangen omdat het een "compromis" moet zijn (legaliseren kiezersbedrog)
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Politiek Europese Commissie

Luxemburgse boerenzoon landbouwcommissaris EU

Analyse Melk

Gaat de melkprijs in de EU dit jaar naar een record?

Nieuws Biologisch

Bionext moet reorganiseren en stuurt directeur laan uit

Achtergrond Biologisch

'Biologische landbouw sluit ogen voor de feiten'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden