Shutterstock

Inside Aardappelen

Chauffeurstekort probleem voor Amerikaanse telers

17 November 2021 - Jeannet Pennings

In de Verenigde Staten is het tekort aan vrachtwagenchauffeurs groot. Er is gebrek aan 80.000 chauffeurs en dat aantal kan in de komende tien jaar verdubbelen. Een groot probleem, onder meer voor aardappeltelers in de staat Maine. Zij hebben moeite hun grote oogst weg te krijgen.

Over de hele linie valt de aardappeloogst in de VS flink lager uit. Het gaat om de kleinste oogst sinds 2013, met name veroorzaakt door de extreme hitte afgelopen zomer in het noordwesten. De opbrengst wordt geschat 18,7 miljoen ton. Een situatie waar aardappeltelers in de staat Maine van kunnen profiteren. Geheel tegen de landelijke trend in is daar dit jaar een recordopbrengst binnengehaald. Er is alleen één probleem: de aardappels van de dam krijgen, is niet vanzelfsprekend.

Omvang probleem gestegen
Volgens de American Trucking Associations (ATA) kampt de VS momenteel met een tekort van ongeveer 80.000 vrachtwagenchauffeurs. Het chauffeurstekort speelt al jaren, maar door de coronacrisis is de situatie verder verslechterd. Zo zijn er 40% tot 60% minder chauffeurs opgeleid en is het uitvalspercentage uitzonderlijk hoog.

Daarnaast spelen een aantal structurele problemen, zoals de vergrijzing in de transportsector. Ook de minimale leeftijd van 21 jaar voor transport tussen staten speelt de sector parten. Veel jonge mensen hebben dan al een andere loopbaanrichting gekozen. Als de huidige trends doorzetten, vreest ATA dat het tekort komend decennium oploopt naar 160.000 chauffeurs.

Opslag aardappelen in vliegtuighangars
Onder meer aardappeltelers in Maine ervaren nu de gevolgen. Het tekort aan vrachtwagens is een rem op de verkoop van hun recordoogst. De opbrengst in de staat in het noordoosten van de VS komt dit jaar uit op 800.000 ton. Dat is 36,9% hoger dan in 2020. Voor veel telers was hun bestaande opslagcapaciteit dit jaar niet toereikend. Zij hebben zelfs moeten uitwijken naar vliegtuighangars van een voormalige militaire basis.

De verrassende recordoogst biedt telers uit Maine de kans om in te spelen op de stevige vraag in de markt. Met name Amerikaanse fritesfabrieken dreigen tekort grondstof te hebben nu de aardappeloogst in het land klein uitvalt, terwijl de voorraden al minimaal waren. Ook Europa kan profiteren van deze situatie, omdat de Amerikaanse vraag steviger is dan anders en er minder export vanuit de VS zal zijn.

Hoge kosten voor transport
De huidige transportvertragingen en een tekort aan chauffeurs bemoeilijken echter de afzet van de aardappelen. Geschat wordt dat het goederenverkeer over het algemeen in de VS met 10% tot 15% is gedaald. Vervoer per spoor kan deels een oplossing zijn voor het probleem, maar die vlieger gaat vaak niet op voor versproducten als aardappelen. Daarbij zijn de kosten voor transport, onder meer door de hoge brandstofprijzen, flink gestegen. Onder aan de streep houden telers in Maine dus niet zoveel over aan hun recordopbrengst als de cijfers in eerste instantie doen vermoeden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden